Woningbouwvereniging wil ontruiming huis van huurder bij wie explosie was

ALMERE • Vr 9 augustus 2024 | 19:16 • Vrijdag 9 augustus 2024 | 19:16

Wat doet een woningbouwvereniging als er bij een van hun huizen een explosie is geweest? Hoe gaat het met mensen die in zo'n huis wonen en welke rol speelt de buurt. Antwoord op zulke vragen is natuurlijk heel erg afhankelijk van de zaak.

In Rechtbank Almere stond vrijdagochtend een kortgeding op de rol van woningstichting GoedeStede tegen de bewoonster van een woning aan de Harlingensingel in Almere. Daar was op 19 mei een enorme explosie. De deur lag eruit, er waren mensen in huis maar er raakte niemand gewoond.

Twee 'vreemde vrouwen' in huis
De woningcorporatie eist ontruiming van de woning omdat er onder meer sprake zou zijn van 'de aanloop van mensen met een crimineel verleden', zegt advocaat Tom Mulder van GoedeStede op de zitting.

Ook hebben buren en omwonenden van de bewoonster 'vaker benoemd' dat ze 'twee vreemde vrouwen en allemaal mannen' het huis hebben in zien gaan, die er 'tien minuten of een half uur bleven' en later 'uit het raam sigaretten rookten'. Ze zou het huis in het weekend verhuren aan anderen.

De bewoonster zelf, die met haar advocaat ook aanwezig was op de zitting, herkent zich niet in de klachten. "Dat is helemaal niet waar. Ik heb geen vrouwen in mijn huis", is haar weerwoord. "Het kunnen vriendinnen van mijn kinderen geweest zijn."

Verder zou er sprake zijn van luide muziek en bedreigingen en veel inloop. "Ja dat kan als vervelend worden ervaren," zei haar advocaat Rijnja Meijer. "Er zullen best klachten zijn, maar dat is niet gelijk overlast en dus geen reden om de huur op te zeggen. Veel aannames maar geen bewijs." Van onderverhuur zou ook geen sprake zijn.

Anonieme klachten
Bij de politie zijn 78 klachten bekend over overlast. Maar er zijn volgens Meijer ook klachten bij van zijn cliënt die over de omwonenden gaan. Klachten van de buurt over de bewoonster van het huis, zijn geanonimiseerd. Buurtbewoners zijn volgens advocaat Mulder van GoedeStede, bang om hun verhaal te doen.

De bewoonster zelf ontkende op de zitting iets te maken te hebben met de explosie of dat die te maken zou hebben met mensen die bij haar langs komen. Er waren drie personen in de woning maar de vrouw zelf niet.

Eerder had ze wel de naam genoemd van iemand waarvan ze een fiets gestolen had. De vrouw was daarvoor aangehouden. Mogelijk had die persoon de explosie veroorzaakt, verklaarde ze eerder. Maar die verklaring werd op de zitting genuanceerd door haar advocaat. "Dat was een gissing. Geen vermoeden."

Geen geld voor tweede camera
Op last van de gemeente werd de woning na de explosie eerst twee weken afgesloten en daarna nog eens vier weken. Vanwege de gevoelens van angst in de woonwijk, stede de gemeente tijdelijk cameratoezicht in bij de woning aan de Harlingensingel.

Maar omdat het bezoek na de explosie de achterdeur nam - de voordeur was door de klap buiten gebruik - wilde de buurt ook een camera bij de achterdeur. De gemeente kan daar volgens de woningstichting niet aan voldoen omdat dat te veel zou kosten.

Inmiddels is het rustiger in de wijk, vertelde een vertegenwoordiger van de woningstichting, maar de schrik zit er nog in en GoedeStede is niet van plan om de bewoonster een ander huis aan te bieden. De bewoonster heeft de gedurende en tijd dat de woning afgesloten was op verschillende locaties overnacht: bij haar vriend, zoon en familie. Inmiddels woont de vrouw weer in de woning nadat ze zelf de voordeur hersteld heeft.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel