Na 42 jaar rechtszaak over moord IKON-journalisten in El Salvador

ALMERE • Vr 23 augustus 2024 | 15:10 • Vrijdag 23 augustus 2024 | 15:10

Na 42 jaar komt er een rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten in El Salvador. In het Midden-Amerikaanse land woedde van 1980 tot 1992 een burgeroorlog. IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag deden in 1982 verslag in El Salvador. Het viertal werd in de val gelokt en vermoord.

Veel Salvadoranen kregen in de jaren tachtig onderdak in Almere, onder hen ook Alfredo Hernandez Repreza. Hij kende de vier journalisten. Hernandez Repreza was vakbondsleider en zat destijds in de gevangenis omdat hij als staatsgevaarlijk werd beschouwd. Een paar dagen voor de moord hebben de IKON-journalisten de vakbondsman nog opgezocht in de gevangenis. Alfredo Hernandez Repreza kreeg twee jaar later asiel in Nederland.

In 2018 vonden journalisten van het programma ZEMBLA de verblijfplaats van de opdrachtgever van de moorden. Almeerder Alfredo Hernandez Repreza hoopte al die jaren in Nederland op gerechtigheid in zijn geboorteland. "Ik ben blij dat deze criminele militairen nu eindelijk berecht kunnen worden"

Bekijk hier het verhaal dat Omroep Flevoland maakte over het leven van Alfredo Hernandez Repreza.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel