'Blij dat moordenaars IKON-journalisten berecht kunnen worden'

ALMERE • Di 25 september 2018 | 2:53 • Dinsdag 25 september 2018 | 2:53

"Ik ben blij dat deze criminele militairen nu eindelijk berecht kunnen worden". Dat is de reactie van Almeerder Alfredo Hernandez Repreza na de uitzending van het televisieprogramma ZEMBLA maandagavond. Daarin was te zien hoe journalisten van het programma de verblijfplaats ontdekten van de Salvadoraanse kolonel die in 1982 opdracht gaf voor de moord op vier Nederlandse journalisten. De kolonel, Mario Reyes Mena is nooit vervolgd.

Alfredo Hernandez Repreza is voor altijd met de vermoorde journalisten verbonden. Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag maakten in 1982 voor de IKON een reportage over de gewelddadige burgeroorlog in El Salvador. Hernandez Repreza zat in die periode in de gevangenis. Hij werd als vakbondsleider als staatsgevaarlijk gezien. De Nederlandse journalisten bezochten hem in de gevangenis voor een interview. Een paar dagen later werden ze vermoord. Twee jaar later krijgt Hernandez Repreza asiel aangeboden in Nederland. Hij gaat in Almere wonen.

Amnestiewet
Het is voor de Almeerder erg moeilijk om de verantwoordelijke voor de viervoudige moord op beeld te zien. Maar toch is hij vooral heel erg blij dat de man na al die jaren nu eindelijk is gevonden. Tot 2016 gold er een amnestiewet, waardoor niemand vervolgd kon worden die iets te maken heeft gehad met de oorlog in El Salvador. Deze wet is niet meer van kracht en dus kunnen oorlogsmisdadigers nu voor de rechter worden gebracht. Hernandez Repreza hoopt dan ook dat dit nu gaat gebeuren en dat de Nederlandse regering zich actief voor deze zaak in gaat zetten.

Strafrechterlijk onderzoek
Het Openbaar Ministerie heeft maandagavond bevestigd dat er sinds 2013 een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de moord op de journalisten. Over de stand van zaken van dat onderzoek wilde een woordvoerder van het Landelijk Parket niets zeggen.

Het verhaal over het leven van Alfredo Hernandez Repreza in El Salvador en zijn vlucht naar Nederland wordt verteld in een serie die vorig jaar bij Omroep Flevoland te zien was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel