Lelystad populair onder vogelaars, steeds meer én jongere spotters

LELYSTAD • Vr 23 augustus 2024 | 17:30 • Vrijdag 23 augustus 2024 | 17:30

Lelystad blijkt populair onder vogelaars; vogelfanaten hebben in de gemeente sinds begin dit jaar meer dan 70.000 vogels gemeld. Dat blijkt uit cijfers van waarneming.nl. Lelystad staat daarmee op de vierde plek van alle gemeenten en qua aantal vogelspotters op de tweede plaats.

Bijna 2.500 vogelaars hebben online doorgegeven wat ze gespot hebben in Lelystad, waar ook de Oostvaardersplassen onder vallen. Ook Almere is populair onder spotters; vogelaars zagen hier van begin dit jaar tot en met begin juli meer dan 50.000 vogels.

Podcast zorg voor enthousiasme
Dat vogelspotten aan populariteit wint, ziet ook boswachter Hans-Erik Kuypers. "Ook door bijvoorbeeld podcasts, is het idee van vogelskijken heel populair aan het worden."

Kuypers doelt daarmee op de Vogelspotcast: een podcast die erin slaagt ook jongeren aan het vogelspotten te krijgen. De 23-jarige Marijn is bijvoorbeeld vandaag in de Oostvaardersplassen, omdat hij daarover hoorde in de podcast.

"Ik heb op waarneming.nl opgezocht waar veel vogels gezien worden en zo een route gevonden die ik hier kon lopen", zegt Marijn. Hij heeft zelfs twee vrienden meegenomen.

Meer jongeren
Boswachter Kuypers ziet steeds vaker jongeren rondlopen in zijn werkgebied. "Het is zo fijn om die jongere groep geïnteresseerd te zien in vogels. En er helemaal in duiken, als een soort hobby."

Marijn heeft twee vogels die hij heeft gezien ingevuld op waarneming.nl: De koereiger en de kleine zilverreiger. Die vogels zijn één van de 4,8 miljoen vogels die dit jaar al zijn ingevuld op de website.

Texel is met afstand het vogelaarsparadijs van Nederland: dit jaar zijn vanaf het Waddeneiland al zo'n 165.000 vogels doorgegeven. Het Zeeuwse Schouwen-Duiveland, Altena in Brabant en de gemeente Lelystad - waar ook de Oostvaardersplassen onder vallen - volgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel