Staking ov voor betere pensioenregeling; 'Weinig rijdt in de ochtend van 11 september'

FLEVOLAND • Do 22 augustus 2024 | 15:24 • Donderdag 22 augustus 2024 | 15:24

Op woensdagochtend 11 september staat het openbaar vervoer in Flevoland stil. Vakbonden FNV en CNV hebben aangekondigd van 04:00 tot 08:00 uur te staken voor een betere en blijvende regeling voor zwaar werk. Nagenoeg alle treinen en bussen zullen niet rijden.

De landelijke staking op 11 september is het startschot voor een reeks acties die in de tweede week van september gaan plaatsvinden. Volgens CNV-onderhandelaar Sijtze de Bruine willen de vakbonden met elkaar een stevig signaal afgeven aan werkgeversorganisatie VNO-NCW en het kabinet: "Werknemers met een zwaar beroep moeten weten waar ze aan toe zijn en erop kunnen rekenen dat ze eerder kunnen stoppen met werken."

De werknemers gaan staken omdat de huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding eind volgend jaar afloopt. Door de regeling kunnen mensen die langdurig zwaar werk doen eerder met pensioen. Zij hebben dan recht op een uitkering om de periode tot de AOW-leeftijd te overbruggen. De vakbonden hebben gepleit voor een structurele en ruimere regeling en stelden het kabinet op 1 mei een ultimatum, maar daar werd niet op ingegaan.

"Dit is geen vrijblijvende oproep, maar een laatste waarschuwing", zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. "Als het kabinet niet snel met een structurele oplossing komt, zullen de acties alleen maar intensiveren."

'Staken is niet de oplossing'
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden een staking niet de oplossing. De energie kan volgens hen beter gestoken worden in het zoeken naar mogelijkheden om de problemen te tackelen. Volgens een woordvoerder heeft minister Eddy van Hijum juist vandaag aangegeven dat te willen doen en de werkgevers staan er voor open: "Het is jammer dat reizigers en bedrijven de dupe worden van iets waar oplossingen voor te vinden zijn."

'Reizigers gaan hier last van hebben'
Reizigersvereniging Rover roept de vakbonden op om op een andere manier actie te voeren voor een betere zwaarwerkregeling. Rover vraagt de bonden een andere weg in te slaan. "Ontlast de reizigers. Staken moet een ultiem middel zijn, je kunt ook andere acties bedenken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel