Experts kijken met verbazing naar excentrieke Chimp Moms: 'Schattig, maar levensgevaarlijk als huisdier'

ALMERE • Do 22 augustus 2024 | 7:00 • Donderdag 22 augustus 2024 | 7:00

Een schattige chimpansee als huisdier houden. Het klinkt heel onschuldig, maar is levensgevaarlijk. Want vroeg of laat gaat het mis.

Dat is de reactie van Stichting AAP in Almere op de Amerikaanse documentaireserie Chimp Crazy. Die gaat over een vrouw die helemaal weg is van haar lievelingsaap Tonka.

De 'Dolly Parton' van de chimps
De HBO-documentaire gaat over zogenaamde 'Chimp Moms' die zich heel erg nauw verbonden voelen met chimpansees en ze daarom als huisdier houden.

De hoofdpersoon in de vierdelige serie is Tonia Haddix die zichzelf de 'Dolly Parton van de chimpansees' noemt. Mannetjes-chimp Tonka is haar lieveling en is zelfs belangrijker voor haar dan haar echte kinderen en belangrijker dan haar man.

Bij stichting AAP verzorgen ze ook chimpansees die voorheen als huisdier zijn gehouden. Net als Tonka, de lievelings-chimpansee van Haddix.

"Ze behandelt ze echt als haar kinderen en helaas niet als chimpansees", zegt gedragspedagoog Kelly van Leeuwen van AAP die de eerste aflevering van de documentaire gezien heeft. Dat kan hele nare gevolgen hebben. Want volwassen chimpansees kunnen levensgevaarlijk zijn.

Voor het leven verminkt
Naast Tonka's verhaal komen in de documentaire tragische verhalen voorbij die laten zien hoe verschrikkelijk het kan aflopen.

Eén van de verhalen gaat over chimpansee Travis, die de 'grote liefde' is van zijn baasje Sandra. Als Sandra's vriendin Charla, een keer langs komt wordt haar hele gezicht verwoest door Travis. Ze is voor het leven verminkt door de chimpansee.

Samen slapen met dochter van gezin
In 2017 heeft AAP chimpansee Marria opgevangen. Het dier heeft dertien jaar bij een gezin in Portugal geleefd als onderdeel van de familie. "Ze had kleertjes aan, ze at met bestek aan tafel en ze sliep zelfs bij de dochter van het gezin in bed," vertelt Van Leeuwen.

"Ze werd behandeld als een mensenkind." Het liep niet goed af met Marria. Ze vereenzaamde en ze werd weggestopt in een garage, omdat mensen haar niet meer konden hanteren. Van Leeuwen: "Ze gaan slaan en schoppen en richten behoorlijke schade aan."

Met chimpansee Marria gaat het nu gelukkig goed. "We hebben een goede partner voor haar gevonden die haar ook gedragsregels van chimpansees kan leren", vertelt Van Leeuwen. Als het aan haar ligt moeten we de HBO-documentaire zien. "Want je ziet dat chimpansees geen huisdieren zijn. Ze kunnen behoorlijke schade aanrichten en voor lelijke verwondingen zorgen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel