Bestaan er boevenduiven? Rechtbanktekenaar Felix Guerain over zijn passie voor duiven

LELYSTAD • Do 22 augustus 2024 | 6:15 • Donderdag 22 augustus 2024 | 6:15

Zijn mond gaat heel rustig en beheerst richting de snavel van een duif. Wat gaat hij doen? Een kus? Ik zie dat hij zijn lippen sluit over de snavel en neusgaten van de vogel. Hij blaast zachtjes.

Waar ben ik beland? "Wat doe je nu?", vraag ik. "Oh, ik blaas wat lucht in zijn krop, dan kan je zien hoe dat eruitziet als hij hem zelf opblaast in de lucht." Ik ben op bezoek bij duivenvriend Felix Guerain.

Lucht in de krop blazen

Deze week bezoekt verslaggever Rejo van der Weide mensen met bijzondere verhalen of verzamelingen.

Felix Guerain is vooral bekend als rechtbanktekenaar. Van de grootste boeven maakt hij portretten: Taghi, Holleeder, dat soort figuren. Tegelijkertijd houdt hij duiven, sierduiven en postduiven. Met de laatste soort doet hij mee aan wedstrijden. "Ik heb ook een duif die een beetje een boef is. Ik noem hem altijd 'de portier'. Hij hakt andere duiven in de nek," vertelt Guerain. Bij deze Lelystedeling hoef je trouwens nooit bang te zijn dat het gesprek stilvalt. Hij blijft onbeperkt vertellen.

Als kleine jongen begon de duivenpassie van Guerain. "Mijn ouders konden dat gebruiken om mij mijn best te laten doen op school. Ze zeiden dat als ik slechte cijfers zou halen, alle duiven weg moesten. Gelukkig is het nooit gebeurd, het waren dreigementen. Maar als kind weet je dat niet."

Postduiven
Met de postduiven die de Lelystedeling heeft, doet hij mee aan wedstrijden. De vogels worden dan bijvoorbeeld in Frankrijk samen met andere duiven losgelaten. De eigenaar van de duif die het eerste terug is, wint.
"Ze zijn zo trouw, die duiven, ze doen er alles aan om terug te komen."

Sierduiven
Nog even terug naar de kropduiven, die hun krop opblazen om te imponeren. "Dat zijn de casanova's onder de duiven", zegt Guerain. "Die doen niet anders dan proberen mooie wijven te versieren en terug te halen naar het hok en daar een nestje mee te bouwen."

Hij laat er eentje los en je ziet inderdaad direct het patserige gedrag. Als de duif een paar damesduiven ontdekt, weet hij niet hoe snel hij naar ze toe moet vliegen. Als hij naast een dame landt, wil hij van alles, wat de duivin toch echt niet prettig vindt. "Grensoverschrijdend", zeg ik. "Voor je het weet, zit hij in de rechtbank en zit jij die vogel te tekenen als verdachte." We lachen samen: "Zo komt alles toch weer bij elkaar", grapt Guerain.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel