Polderpionier Cees Omtzigt (104) is de oudste inwoner van Noordoostpolder

EMMELOORD • Di 20 augustus 2024 | 6:45 • Dinsdag 20 augustus 2024 | 6:45

104 kaarsjes mocht hij vrijdag uitblazen. Cees Omtzigt uit Emmeloord. Daarmee is hij gelijk de oudste inwoner van Noordoostpolder. Om die reden kwam burgemeester Roger de Groot maandagmiddag langs met een bos bloemen.

Omtzigt is één van de polderpioniers en was daarmee dus betrokken bij het in cultuur brengen van de Noordoostpolder. Hij is geboren op 16 augustus 1920 in De Kwakel, een dorp in Noord-Holland. Zijn vader was daar al boer. Cees wilde zelf ook boeren, maar niet bij zijn vader. Het nieuwe land leek hem veel interessanter.

Met de voeten in de klei
Daarom kwam Omtzigt in 1941 naar de polder toe. Hij stond letterlijk met zijn voeten in de klei. "We moesten sloten graven met een schop." Het was zwaar werk, zegt Omtzigt. In de avond had hij dan ook altijd enorm veel honger. Toch moest hij doorzetten, want Omtzigt wilde maar al te graag een boerenbedrijf in Noordoostpolder toegewezen krijgen.

Cees (rechts) aan het werk met de schop

Tijdens zijn werkzaamheden bij de ontginning verbleef hij in Kamp Ramspol, vlakbij het huidige Ens. Er waren daar dertig kamers waar ze met z'n tienen op één kamer sliepen. Gezellig was het wel, maar er waren ook irritaties. "Mopperen, dat deed je veel. Je reageerde het zware werk op elkaar af."

'Begon met weinig'
In 1953 kreeg Omtzigt zijn eigen boerenbedrijf aan de Espelerweg. Dat begon met heel weinig. Cees had weinig machines. Een kleine tractor had hij al wel. "Daar moest ik het mee doen." Later groeide het bedrijf.

Inmiddels heeft zijn 61-jarige zoon het bedrijf al jaren overgenomen. Omtzigt woont nog steeds wel op het erf in een mantelzorgwoning. Hij is trots op wat hij hier opgebouwd heeft, maar vraagt zich wel af hoelang zijn zoon nog kan boeren. "De nieuwbouwwijk Emmelhage komt wel steeds dichterbij."

Cees (tweede van links) met kamergenoten

Twee jaar geleden werd de drooglegging van de Noordoostpolder herdacht. De polder was in 2022 precies tachtig jaar droog. Vijf verhalen over de droogleggingsperiode lees je hier terug: Noordoostpolder 80 jaar droog

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel