Tok, tok, tok: "Tegen het geluid van een trekker kan geen fanfare op"

RUTTEN • Ma 19 augustus 2024 | 6:15 • Maandag 19 augustus 2024 | 6:15

De één verzamelt oude munten, de ander verschillende bierflesjes of alles rondom een artiest. Maar Ferdinand Dijkstra uit Rutten verzamelt iets ongewoons: trekkers. Hij heeft er meer dan twintig. "Niets is mooier dan het geluid van zo’n oude trekker", vertelt Dijkstra vol passie.

Deze week bezoekt verslaggever Rejo van der Weide mensen met bijzondere verhalen of verzamelingen.

De verzameling van Ferdinand begon eigenlijk bij zijn vader. Die had een mechanisatiebedrijf waar hij Renault-trekkers verkocht. "Daar komt de voorliefde voor dat merk vandaan. Je koopt eens een keer wat, je knapt wat op en voordat je het weet heb je een verzameling", vertelt Ferdinand.

vader Dijkstra

Dijkstra loopt naar een trekker en start het apparaat. Je hoort het geluid van de oude machine. "Dat is toch heerlijk! Daar kan geen fanfare tegenop. Ik hoef ook geen radio als ik rondrijd op één van de trekkers."

"Je ruikt het, je voelt het. Geen stuurbekrachtiging. Heerlijk", Dijkstra raakt niet uitgepraat. Zo vertelt hij over een trekker waarmee hij -als het gesneeuwd heeft- de stoep in het dorp en rond de kerk schoonhoudt.

Helemaal in de hoek staat zijn zogenaamde relaxtrekker. "Als ik daar op rij, hoor ik 'tok, tok, tok'. En het rijdt heerlijk. Ik ga dan lekker naar buiten en het maakt mijn kop leeg. Dat is fijn", besluit de Ruttenaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel