Zo meet je afstanden op een drooggelegde polder zonder gps of satelliet

FLEVOLAND • Vr 16 augustus 2024 | 6:15 • Vrijdag 16 augustus 2024 | 6:15

Ze zijn een paar meter hoog en ze lijken eigenlijk op doodgewone uitkijktorens. De paar oude meetstoelen die Flevoland rijk is vallen dan ook niet erg op. Toch vertellen ze een bijzonder verhaal.

De meetstoelen werden bij de aanleg van Flevoland gebruikt bij het in kaart brengen van het nieuwe land, vertelt Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland. De houten bouwwerken stonden in het water en van bovenaf kon je het oude land zien liggen. Je kunt er bijvoorbeeld nog één vinden langs de Biddingringweg bij Biddinghuizen.

Oriëntatie op het water
Torens of kerken op het oude land dienden als oriëntatiepunten. Aan de hand daarvan konden de coördinaten van de meetstoel zelf worden bepaald. Vanaf de meetstoel kon je vervolgens metingen doen verder de polder in. Aan de hand hiervan konden wegen en vaarten worden ingepland.

Dit was in de tijd dat er nog geen gps of satelliet bestond. Omdat veel jongeren zich daar tegenwoordig weinig bij voor kunnen stellen, vindt Reinhold de meetstoel een goed en toegankelijk instrument waarmee de geschiedenis van Flevoland gemakkelijk overgebracht kan worden.

Je fietst er langs, klimt erop, legt je boot er aan of gaat er pootje baden. Ongemerkt passeren we regelmatig de bouwstenen van onze bijzondere waterhuishouding. Deze zomer staat Omroep Flevoland stil bij dit zogenoemde watererfgoed, dat vertelt over hoe de provincie tot stand kwam en in stand blijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel