Deze 'legostenen' worden in Flevoland steeds vaker gebruikt om oevers te beschermen

FLEVOLAND • Wo 14 augustus 2024 | 6:45 • Woensdag 14 augustus 2024 | 6:45

Het zijn net legostenen, maar dan wel legostenen met een heel belangrijke functie: ze moeten namelijk de Flevolandse waterkanten beschermen. Deze blokkenmatten, zoals ze officieel heten, komen oorspronkelijk uit Amerika en worden ook in onze provincie veel gebruikt.

De blokkenmatten zijn de opvolger van de klassieke strakke damwanden, die sinds het ontstaan van Flevoland langs vaarten en tochten zijn aangelegd.

Voordelen
Blokkenmatten hebben als voordeel dat ze een geleidelijke overgang tussen water en land vormen. Hierdoor kunnen dieren er gemakkelijker tegenop klauteren. Ook klotst het water minder hard tegen de beschoeiing en is het systeem snel en gemakkelijk uit te rollen.

Naast blokkenmatten en damwanden kent Flevoland nog een derde vorm van oeverbeschoeiing, de natuurlijke oevers. Deze zijn vaak gebouwd op de oude damwanden die naar onderen zijn gedrukt. Bovenop groeit riet of ander groen wat zorgt voor een glooiend geheel.

Je fietst er langs, klimt erop, legt je boot er aan of gaat er pootje baden. Ongemerkt passeren we regelmatig de bouwstenen van onze bijzondere waterhuishouding. Deze zomer staat Omroep Flevoland stil bij dit zogenoemde watererfgoed, dat vertelt over hoe de provincie tot stand kwam en in stand blijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel