Zo krijgt Noordoostpolder water van het 'oude land' binnen de dijken

FLEVOLAND • Do 15 augustus 2024 | 6:07 • Donderdag 15 augustus 2024 | 6:07

Een goed waterpeil en voldoende water, voor veel Flevolanders is dat de normaalste zaak van de wereld. Maar achter die vanzelfsprekendheid gaat een wereld van watererfgoed schuil, vol kunstmatige ingrepen zoals aquaducten en stuwen.

Volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland zijn het vaak ware kunstwerken. Om dit te laten zien neemt hij ons mee naar een waterinlaat bij Kuinre, op de grens van Flevoland en Overijssel.

Daar stroomt water van het oude land via een inlaat de Noordoostpolder binnen, waar het via aquaducten en stuwen naar de juiste plekken en peilen wordt geleid. Hierdoor kan het gebruikt worden voor verschillende functies zoals landbouw, woningbouw en natuur.

De waterhuishouding in Noordoostpolder wijkt af van die in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Daar wordt meestal geen water van buitenaf ingelaten en zorgt alleen de regen voor een hogere stand. Een teveel aan water wordt weggepompt via de grote vaarten naar buiten de polder.

De term watererfgoed suggereert dat het om systemen uit een ver verleden gaat, maar daarvan is hierbij geen sprake.

Inlaten, aquaducten en stuwen worden nog steeds gebruikt, maar volgens Reinhold is het wel goed om er eens bij stil te staan omdat ze aantonen hoe slim hier bij de aanleg van de polders al over nagedacht is.

Je fietst er langs, klimt erop, legt je boot er aan of gaat er pootje baden. Ongemerkt passeren we regelmatig de bouwstenen van onze bijzondere waterhuishouding. Deze zomer staat Omroep Flevoland stil bij dit zogenoemde watererfgoed, dat vertelt over hoe de provincie tot stand kwam en in stand blijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel