Jongeren én ouders dolblij met lhbtiq+-camping: "Hier teer je een heel jaar op"

DRONTEN • Do 15 augustus 2024 | 7:28 • Donderdag 15 augustus 2024 | 7:28

"Wie je ook bent en hoe je je ook voelt, hier ben je vrij om te zijn wie je echt bent". Dat zegt initiatiefnemer Brenda Schaaper van lhbtiq+-camping De Paradijsvogel. De camping is bestemd voor kinderen en jongeren uit de lhbtiq+-gemeenschap én hun ouders.

De eerste twee zomerse edities werden georganiseerd in Lelystad. Dit jaar is het evenement neergestreken op kampeerterrein De Abbert in Dronten. "Het was heel leuk in Lelystad. Maar daar stonden we verspreid over verschillende veldjes", zegt Schaaper. "Hier kunnen we met z'n allen op één veld gezellig bij elkaar staan."

Rust door gelijkheid
Tegen de 70 jongeren en hun ouders zijn op het veld samengekomen. Rondom een centrale plek staan campers, caravans, tentjes en tipitenten opgesteld. "Je hebt iets gemeen", zegt kampeerder Tom van der Pluym. De bezoekers zijn gelijkgestemd en dat biedt rust. "Het is heel makkelijk om vrienden te worden, want je hoeft niet meteen alles uit te leggen."

Leeftijdgenoot Chris Kuipers is het met Tom eens. Hij snapt dat lhbtiq-plus voor mensen verwarrend kan zijn. "Als je voor het eerst hoort over jongens die meisjes worden en andersom, dan snap ik dat je niet weet wat je daarmee moet." Maar Tom zou het wel fijn zijn als mensen hem de ruimte gunnen om Tom te zijn. "Laat mij gewoon lekker mezelf zijn."

Tom van der Pluym


Samen lachen en janken
De Paradijsvogel biedt ook een thuis voor ouders van kinderen uit de lhbti+-gemeenschap. Moeder Mirjam Elbers vind het 'zalig'. "Je hebt aan een half woord genoeg met elkaar", zegt ze. "We kletsen er lekker over, soms janken we erover." Ook moeder Henny van Rijn is blij met het weekje kamperen. "Het is een veilige plek voor mijn kind. Iedereen begrijpt elkaar. Mensen zijn met dezelfde issues bezig." 

Dat het kampeerevenement maar een weekje duurt, is prima, zegt Mirjam Elbers. "Het is ook best intensief. Je moet best even bijkomen. Maar je neemt dit een heel jaar mee. je teert hier het hele jaar op."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel