Door droogte draaien pompen van gemalen tijdelijk 'andersom'

ALMERE • Di 13 augustus 2024 | 10:06 • Dinsdag 13 augustus 2024 | 10:06

Normaal pompt hij de polder droog, maar op dit moment laat het gemaal De Blocq van Kuffeler bij Almere juist water de polder binnen. Dat heeft alles te maken met het warme weer en een laag waterpeil in het Veluwemeer.

Water stroomt nu bij het gemaal de polder in en loopt dan via de Hoge Vaart naar het gemaal Lovink. Daar wordt het water weer in het Veluwemeer gepompt.

"Het Veluwemeer is van zichzelf al vrij ondiep", legt Jan-Willem Trompetter van het waterschap uit. Een laag waterpeil kan gevaarlijk zijn voor de scheepvaart en is volgens Trompetter ook bevorderlijk voor de groei van blauwalg. "Dus ook voor zwemmers is het belangrijk dat het waterpeil hoog blijft."

Er valt weinig te merken van de actie, vertelt Trompetter, al zal het waterpeil van de Hoge Vaart wel wat fluctueren. Eigenaren van een woonboot in de Noorderplassen merken dat misschien. Ook de doorvaarhoogtes bij bruggen kunnen afwijken.

Steeds vaker
Het komt de laatste paar jaar vaker voor dat het waterschap water de polder in moet laten. "De afgelopen vijf à zes jaar steeds vaker", zegt Trompetter. "Dat komt door de warme zomers. Water verdampt sneller en omdat het weinig regent vult het ook minder snel aan."

Volgens Trompetter is het systeem niet ontworpen om op deze manier gebruikt te worden. "Het is ook meer werk dan even een knopje omzetten. Maar er is goed over nagedacht. Het is geen improvisatie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel