Hoe de bedrijvige Flevolandse loswallen veranderden in rustige visstekken

FLEVOLAND • Ma 12 augustus 2024 | 6:15 • Maandag 12 augustus 2024 | 6:15

Bij de aanleg van Flevoland en tijdens de eerste decennia van het bestaan van de provincie waren ze essentieel: de loswallen langs de vaarten. Op verschillende plekken in de provincie zijn ze nog steeds terug te vinden.  

Je fietst er langs, klimt erop, legt je boot er aan of gaat er pootje baden. Ongemerkt passeren we geregeld bouwstenen van onze bijzondere waterhuishouding. Deze zomer staat Omroep Flevoland stil bij dit zogenoemde watererfgoed, dat vertelt over hoe de provincie tot stand kwam en in stand blijft.

Overwoekerd door onkruid liggen de loswallen er nu vaak verlaten bij. Toch getuigen lege bierblikjes en as van kampvuurtjes van het bezoek dat er af en toe nog komt. Ook dienen de loswallen als stil stekje voor fanatieke vissers die niet gestoord willen worden.

Rust versus drukte
De rust is een groot contrast met de bedrijvigheid van vroegere tijden. Toen werden de loswallen gebruikt als overslagplaats. De Flevolandse boeren brachten er bijvoorbeeld hun aardappelen, bieten en uien naar toe.

De landbouwproducten konden daar op een schip geladen worden om ze naar een andere plek in Nederland te vervoeren. Tegenwoordig gaat het transport van agrarische producten al lang niet meer over het water, maar vooral over de weg. De loswallen langs vaarten liggen er dan ook verlaten bij.

Weghalen? No way! 
Hoewel de oorspronkelijke functie is verdwenen, vindt Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland tóch dat deze plekken in ere moeten worden gehouden: "Ja je kunt alles weghalen, dat is het jammere. Maar het is natuurlijk wel deel van de geschiedenis en dit is de plek waar je dat heel goed kan zien." 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel