Pand Geesinknorba in de verkoop, maar productie blijft in Emmeloord

EMMELOORD • Vr 9 augustus 2024 | 8:33 • Vrijdag 9 augustus 2024 | 8:33

De curatoren van vuilniswagenfabrikant Geesinknorba zijn in onderhandeling met een mogelijke koper voor het pand aan de Betonweg in Emmeloord. De verkoop wordt voor eind oktober verwacht en levert geld op voor de afwikkeling van het eerdere faillissement.

Haller Groep, de nieuwe eigenaar van Geesinknorba, heeft eerder gezegd de productie in Emmeloord voort te zetten. Curator Seerp Gratema en zijn collega Ernst-Paul Pandelitschka melden de aanstaande verkoop in hun faillissementsverslag van eind vorige maand.

In november en december 2023 gingen diverse onderdelen van Geesinknorba failliet. Een jaar eerder was het bedrijf door Firion Investments voor een euro verkocht aan Globitas, inclusief een lening van 4,5 miljoen en 80 miljoen euro aan kredieten. Tijdens een rechtszaak in februari zei voormalig directeur René de Wit dat Globitas afspraken niet is nagekomen en de vuilniswagenfabrikant failliet heeft laten gaan.

Onderzoek
De curatoren zijn nog bezig met hun onderzoek naar de achtergronden van het faillissement en of hierbij te kwader trouw is gehandeld. Hun focus heeft de afgelopen maanden gelegen op de afwikkeling van het faillissement van het "oude" Geesinknorba.

Daaronder valt de verkoop van het pand Betonweg 8, waarop een dochter van Globitas nog altijd het eerste hypotheekrecht heeft. Vanwege de overwaarde van het pand kan hieruit bij verkoop een "substantiële uitkering" voor de boedel van Geesinknorba kunnen voortvloeien, zo staat in het verslag.

Schuldeisers
De curatoren zijn verder op verzoek van Globitas in gesprek om met de vennootschappen van Geesinknorba tot een akkoord te komen met crediteuren in het faillissement.

Op dit moment hebben bijna 300 schuldeisers vorderingen uitstaan van ruim 12,6 miljoen euro. Daar komen de Belastingdienst en het UWV bij met nog onbekende bedragen. Hun vorderingen moeten als eerste worden voldaan.

Met de verkoop van bezittingen hebben de curatoren tot nu toe 13,3 miljoen euro bijeengebracht om schuldeisers en kosten van te betalen.

Buitenlandse dochters ook failliet
De doorstart van Geesinknorba onder de nieuwe eigenaar Haller Groep is volgens de curatoren over het algemeen goed verlopen, zo schrijven ze. De productie van de vuilniswagens is nu in Emmeloord geconcentreerd. Haller meldde dat eind juli de 100ste vuilniswagen onder haar eigenaarschap van de band is gerold.

De meeste buitenlandse vestigingen van Geesinknorba, die eind 2023 buiten het eerste faillissement waren gebleven, zijn de afgelopen tijd alsnog failliet verklaard. Het gaat om deelnemingen in bedrijven in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië. Activiteiten in Spanje zijn zonder faillissement beëindigd, terwijl in Roemenië nog onzeker is of de vestiging zonder faillissement wordt gesloten.

Alleen in Zweden is een dochter met succes verkocht aan een ander bedrijf, inclusief al het personeel.

De curatoren verwachten nog zeker een jaar nodig te hebben om het faillissement van Geesinknorba af te wikkelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel