Extra onderzoek naar faillissement vuilniswagenfabrikant Geesinknorba nog niet zeker
Moet er een onderzoek komen naar de manier waarop toenmalig eigenaar Globitas vuilniswagenfabrikant Geesinknorba uit Emmeloord in november failliet heeft laten gaan? Voormalig interim-directeur René de Wit vindt van wel en eiste dit donderdag bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam. Globitas en de curator van Geesinknorba vinden een apart onderzoek overbodig, want de curator kijkt al naar de achtergronden van het faillissement.
Geesinknorba vroeg op 14 november uitstel van betaling aan voor verschillende bedrijfsonderdelen in Nederland. Een week later sprak de rechtbank het faillissement uit, in december gevolgd door het faillissement van de overkoepelende holding.
Vlak voor kerst is de fabrikant overgenomen door het Duitse bedrijf Zoeller-Kipper en haar Nederlandse dochter Haller Benelux. Die heeft 125 van de oorspronkelijke 251 werknemers overgenomen. Voor de buitenlandse vestigingen met 178 werknemers wordt nog een koper gezocht. De ondernemingsraad is bang dat Haller uiteindelijk een groot deel van de productie naar Polen verplaatst.
Waarom wil de oud-directeur een onderzoek?
Volgens voormalig directeur René de Wit heeft Globitas zich vorig jaar niet aan afspraken gehouden en heeft zij de vuilniswagenbouwer failliet laten gaan.
Zijn advocaat stelde dat Globitas het bedrijf in november 2022 voor 1 euro heeft gekocht van de Spaans-Chinese investeerder Firion Investments. Die was sinds 2017 eigenaar van Geesinknorba. In juni 2022 keurde Firion een plan goed om Geesinknorba gezond te maken. Hiervoor verstrekte het een lening van 80 miljoen euro plus 4,5 miljoen euro aan kredieten. Kort daarna zetten de Spanjaarden Geesinknorba te koop en werd Globitas via een dochteronderneming de nieuwe eigenaar.
Volgens De Wit heeft Globitas in de maanden daarna nagelaten om Geesinknorba financieel te helpen. De 4,5 miljoen die was bedoeld voor herstructurering zou Globitas in eigen zak hebben gestopt.
Nadat De Wit in de zomer dreigde met een onderzoek bij de Ondernemingskamer, werd hij in september ontslagen. Een maand later stemde Globitas alsnog in met een de herstructurering van Geesinknorba. Maar volgens de advocaat van De Wit heeft Globitas de gemaakte afspraken vrijwel direct aan haar laars gelapt en aangestuurd op een faillissement.
Wat zegt Globitas?
De advocaten van Globitas ontkenden de aantijgingen. Zij schilderden De Wit af als "een kwaardaardige persoon in de geschiedenis van Geesinknorba", die Globitas door het slijk haalt. Door een onderzoek te eisen bij de Ondernemingskamer, zou De Wit zijn eigen straatje proberen schoon te vegen.
Volgens Globitas heeft De Wit in april vorig jaar zelfs een lening van 10 miljoen afgewezen, maar vroeg hij in september acuut om geld. Toen was de financiële situatie bij Geesinknorba al uiterst zorgelijk, iets wat De Wit zou hebben verzwegen.
Volgens de huidige directeur van Geesinknorba, Ernst van Bueren, leed het bedrijf na september 2 miljoen euro verlies per maand. Hij vroeg en kreeg toen van Globitas 4,5 miljoen euro aan leningen, waarbij de fabriek aan de Betonweg in Emmeloord als onderpand diende. Verkoop van het vastgoed had geld moeten opbrengen, maar dat plan kwam niet op tijd rond. Begin november werd het voor Van Bueren duidelijk dat het einde oefening was voor Geesinknorba. Het reddingsplan van een maand eerder was volgens hem te ambitieus en onrealistisch.
Vraagtekens bij de rechters
Tijdens de zitting plaatsten de rechters vraagtekens bij de manier waarop het Spaanse Firion in november 2022 Geesinknorba aan Globitas heeft verkocht.
Raadsheer mr. Wessels stelde dat Globitas voor 1 euro wel heel gunstig Geesinknorba had kunnen kopen en van Firion ook nog een "bruidsschat" van 4,5 miljoen mee kreeg, plus 80 miljoen aan leningen. Vervolgens ging Globitas wel voorwaarden stellen aan Geesinknorba om risico's af te dekken, die Globitas niet eens zelf liep. Daarmee werd Geesinknorba klemgezet.
Het was volgens het hof logischer geweest dat Firion Geesinknorba eerst gezond had gemaakt, de lening van 80 miljoen had afgeschreven en omgezet in eigen vermogen, voordat zij het bedrijf had verkocht. Volgens Firion-directeur Herman Sioen gebeurde dat niet, omdat zijn Chinese aandeelhouders niet gewend waren om bedrijven te hervormen. Ook was de afstand tussen China en Emmeloord letterlijk te groot.
Komt er nu een onderzoek?
Of de Ondernemingskamer daadwerkelijk een extra onderzoek naar de situatie bij Geesinknorba gelast, is lang niet zeker. Tijdens de zitting bleek niet duidelijk wie dit moet betalen.
Bovendien gaat curator Seerp Gratama al onderzoek doen naar de gang van zaken rond het faillissement. Daar is hij nog niet aan begonnen, omdat de doorstart van Geesinknorba voorrang heeft. Gratama en zijn advocaat gaven aan niet te zitten wachten op een aanvullend onderzoek. Mocht de Ondernemingskamer besluiten dat er wel een aanvullend onderzoek moet komen, dan wil de curator zelf kunnen bepalen wanneer dat gebeurt.
De Ondernemingskamer doet op 14 maart uitspraak.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Staatssecretaris pessimistisch over financiering Lelylijn: 'Moeten realistisch blijven'
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberStaatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu ziet maar weinig mogelijkheden om de aanleg van de Lelylijn te financieren. Dat blijkt uit antwoorden die Jansen heeft gegeven op Kamervrag...
-
Meer elektriciteitshuisjes in Almeerse wijken, 'bezwaar maken niet mogelijk'
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmeerse wijken krijgen meer elektriciteitshuisjes en dikkere stroomkabels. Dat hebben de gemeente Almere en Liander afgesproken om het stroomnetwerk in de stad te verstevigen. Liander bepaalt de loca...
-
Auto in Zeewolde vernield met vuurwerk, buurt staat voor een raadsel
ZEEWOLDE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberBewoners aan de straat Heggemus in Zeewolde werden donderdagochtend opgeschrikt door een harde knal. Iets na half zes 's ochtends werd een auto vernield door een explosie. Iemand zou de ruit van de au...