Curator ziet verschillende oorzaken voor faillissement vuilniswagenfabrikant Geesinknorba

EMMELOORD • Di 23 januari 2024 | 14:08 • Dinsdag 23 januari 2024 | 14:08

Het faillissement van vuilniswagenfabrikant Geesinknorba in Emmeloord kwam onder meer door het ontbreken van centrale sturing en een gebrek aan eenduidig beleid. Ook was er 'relatief veel' onenigheid tussen eigenaren en management en bij managers onderling. Daarnaast werden er veel kosten gemaakt door de inhuur van externe adviseurs.

Dat schrijft de curator in zijn eerste verslag dat twee maanden na het faillissement is gepubliceerd. De curator baseert zich op inventariserende gesprekken die hij de afgelopen tijd voerde met leidinggevenden bij verschillende onderdelen van het bedrijf. De ondernemingsraad noemde vorig jaar 'wanbeleid' ook als belangrijke oorzaak voor het faillissement.

Installaties te goedkoop
Volgens de curator waren de vuilniswageninstallaties van Geesinknorba eigenlijk ook te goedkoop, terwijl de kosten om deze te maken best hoog waren. Daarnaast moest het bedrijf in Emmeloord vaak achteraf extra service verlenen, omdat geleverde producten niet goed functioneerden.

Ook maakte het bedrijf te veel verschillende producten, waardoor er niet efficiënt en goedkoop genoeg gewerkt kon worden.

Ontslag
Vanwege aanhoudende financiële problemen en verliezen werden meerdere onderdelen van Geesinknorba op 22 november vorig jaar failliet verklaard.

Bij deze onderdelen waren volgens de curator 251 medewerkers in dienst. Zo'n 125 van hen zijn of worden in dienst genomen door Haller Benelux, dat Geesinknorba heeft overgenomen. Haller is op haar beurt weer onderdeel van de Duitse Zoeller Groep.

Na faillissement nog opdrachten afgerond
Nadat het bedrijf in november in de problemen was gekomen, hebben medewerkers met toestemming van de rechtbank nog 41 vuilniswagens afgebouwd. Deze zijn eind vorig jaar ook allemaal nog aan klanten geleverd. Ook worden in de vestigingen van Geesinknorba nog steeds onderhoud en reparaties aan eerder geleverde vuilniswagens uitgevoerd.

Haller huurt in elk geval de komende vier jaar de fabriek van Geesinknorba aan de Betonweg in Emmeloord. De panden daar zijn eigendom van Geesink Vastgoed, dat niet failliet is gegaan. De vuilniswagenbouwer had ook vestigingen in Amsterdam en Rotterdam. De huur van deze panden is opgezegd.

Negen buitenlandse vestigingen zijn ook buiten het faillissement gebleven. Een Spaanse vestiging, met 40 werknemers, wordt overgenomen door Haller/Zoeler. Wat er met de vestigingen in andere landen gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Juridische procedures
Ten tijde van het faillissement liepen er twee juridische procedures waar Geesinknorba bij betrokken was. Zo heeft het bedrijf een geschil met de oud-directeur die in oktober opstapte. In deze zaak die bij de Ondernemingskamer loopt, is op 1 februari een mondelinge behandeling in Amsterdam.

Daarnaast liep er nog een hoger beroep tussen het bedrijf en vakbond FNV over vakantiedagen in de coronaperiode. Vanwege het faillissement is de zaak over de vakantiedagen inmiddels gestaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel