Proef met hervestiging statushouders: Noordoostpolder brengt gezin over uit Turkije

NOORDOOSTPOLDER • Di 6 augustus 2024 | 12:00 • Dinsdag 6 augustus 2024 | 12:00

Bij wijze van proef voor een ander beleid voor statushouders is de gemeente Noordoostpolder bezig om een gezin naar hier te halen, dat nu nog in Turkije verblijft. Maar de gemeente blijft het bestaande beleid uitvoeren om statushouders te huisvesten die al in Nederlandse asielcentra wachten.

Dat laat de gemeente weten in reactie op vragen en opmerkingen van de CDA-fractie in Provinciale Staten.

Fractievoorzitter Marian Uitdewilligen vroeg zich maandag af waarom Noordoostpolder statushouders uit het buitenland wil laten overkomen om die hier te huisvesten, terwijl bijvoorbeeld het asielcentrum in Luttelgeest vol zit met statushouders die op een woning wachten.

Turkije-deal
Volgens een woordvoerder van de gemeente volgt het in juli aangekondigde nieuwe Hervestigings-beleid de aanpak van de Verenigde Naties. Ook vloeit het voort uit de afspraken die de Europese Unie in 2016 heeft gemaakt met Turkije om asielzoekers na goedkeuring van een verblijfsvergunning rechtstreeks uit dat land naar Nederland te halen. Dat is de zogeheten Turkije-deal.

Uit welk land het gezin oorspronkelijk komt dat nu in aanmerking komt voor huisvesting in Noordoostpolder, weet de woordvoerder niet. Omdat verschillende instanties er bij zijn betrokken, is niet te zeggen wanneer het gezin naar Nederland over komt.

Bestaand beleid
De woordvoerder erkent dat er in Nederlandse asielcentra veel statushouders wachten op een woning in een gemeente waaraan zij zijn toegewezen. Noordoostpolder zal dit bestaande beleid voortzetten, want het pilotproject is vooralsnog aanvullend. De gemeente wijkt dus niet af van het beleid zoals dat door de provincie wordt gecoördineerd, aldus de woordvoerder.

De gemeente gaf in juli aan voortaan een voorkeur te hebben voor het huisvesten van gezinnen, omdat er meer gezinswoningen in Noordoostpolder zijn dan woonruimte voor alleenstaanden. Het CDA zei maandag het praktischer te vinden om gezinnen uit het azc Luttelgeest in Noordoostpolder onder te brengen, in plaats van dat zij wachten op plekken elders.

Vanwege afspraken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is dat niet altijd mogelijk, zegt de gemeente.

Praktische bezwaren
Het voorstel van de CDA-Statenfractie om meerdere alleenstaande statushouders net als arbeidsmigranten samen in een woning onder te brengen, stuit volgens de gemeente op praktische bezwaren.

Bij arbeidsmigranten kan dit wel, omdat zij vaak via een uitzendbureau tijdelijk worden gehuisvest. Statushouders hebben een andere positie. Huisvesting in hetzelfde pand kan gevolgen hebben voor de manier waarop zij bijvoorbeeld recht hebben op toeslagen of hoe belastingen worden geregeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel