Opkrabbelen na toeslagenschandaal: 'De overheid moet dit niet oplossen'
"De belangrijkste stap op dit moment is dat de overheid snapt dat zij even dit niet moeten oplossen." Dat zegt Rachelle Tweeboom van Stichting (Gelijk)waardig Herstel, een initiatief van prinses Laurentien. Vanuit het gebouw van Number 90 in Almere helpt Tweeboom namens de stichting gedupeerden van de toeslagenaffaire, door sommigen ook toeslagenschandaal genoemd.
We beginnen de serie met de Stichting (Gelijk)waardig Herstel. Deze stichting helpt de slachtoffers met het op papier zetten van hun persoonlijke verhaal om zo tot een emotioneel en financieel herstel te komen.
"Je meldt je aan bij Stichting (Gelijk)waardig Herstel en vervolgens word je gematcht aan een Luisterend Schrijver", vertelt Natasja Dipai. "Die schrijver gaat gebeurtenissen analyseren die in lijn staan met het lestelschaderecht. Daar komt vervolgens een bedrag uit. Vervolgens kun je kiezen voor een vaststellingovereenkomst en beëindig je het conflict dat je hebt met de overheid, en dat is wat ouders heel graag willen."
(Gelijk)waardig Herstel is de tegenhanger van de commissie werkelijke schade van de overheid. Die methode wordt door slachtoffers gezien als het conflict proberen op te lossen met de veroorzaker van alle problemen. Veel ouders willen dat niet.Bij dit oplossen gaat het niet alleen om geld, maar vooral om erkenning, zegt Rachelle Tweeboom van Stichting (Gelijk)waardig Herstel. "Want geld kan dit nooit herstellen. Maar wat vooral belangrijk is, is dat mensen zelf en hun kinderen in een samenleving leven waarin ze gezien worden."
Ook in Flevoland werden honderden ouders het slachtoffer van de, achteraf veel te strenge, jacht op mogelijke fraudeurs. Ouders die de kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd werden door de belastingdienst vals beschuldigd van het opzettelijk te veel of ten onrechte aanvragen van deze toeslag.
Als gevolg kregen sommigen van de ene op de andere dag geen toeslagen meer, moesten grote sommen geld terugbetalen en raakten zo ernstig in de problemen. Gedupeerden kregen relatieproblemen met scheidingen tot gevolg, verloren hun baan, hun huis en tot overmaat van ramp werden kinderen uit huis geplaatst.
Inmiddels hebben ruim 160 gedupeerden het traject bij Stichting (Gelijk)waardig Herstel doorlopen. In totaal hebben zich nu 2300 mensen zich aangemeld bij de Stichting (Gelijk)waardig Herstel. Landelijk gezien gaat het tot nu toe om zo'n 30.000 erkend gedupeerden van de toeslagenaffaire.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
'Trotse overheidsdienaar' is van geloof gevallen door toeslagenaffaire
FLEVOLAND • Vr 9 augustus • Vrijdag 09 augustusDe gemeente Almere is van plan om een One Stop Shop op het stadhuis te openen voor gedupeerden van de toeslagenaffaire. Op die manier kunnen slachtoffers, die nog iedere dag te maken hebben met de nas...
-
Levens van Melissa, Marcia en Charissa bijna verwoest door de toeslagenaffaire
FLEVOLAND • Do 8 augustus • Donderdag 08 augustus'Complete paniek', 'ik raakte in een depressie' en 'ik zag geen uitweg meer', zo heftig was de toeslagenaffaire voor een aantal Flevolandse slachtoffers van de toeslagenaffaire. In de documentaire 'On...
recent nieuws
-
Van staalwol tot kunstwerk: hoe je schildert met licht in de polder
NOORDOOSTPOLDER • Zo 5 januari • Zondag 05 januariOp het eerste gezicht lijkt het een gekke aanblik: iemand die in het donker aan het zwaaien is met brandend staalwol. Maar dit is een vorm van fotografie die lightpainting wordt genoemd, oftewel schil...
-
Luttelgeest viert jaar lang het 75-jarig bestaan
LUTTELGEEST • Zo 5 januari • Zondag 05 januariLuttelgeest heeft het nieuwe jaar feestelijk ingeluid. Het dorp in de Noordoostpolder bestaat 75 jaar. En dat betekent een heel jaar vol feestelijke activiteiten, zegt Jorien Peters van de culturele c...
-
Geen treinen vanuit Flevoland naar Schiphol
FLEVOLAND • Zo 5 januari • Zondag 05 januariEr rijden geen treinen van Lelystad en Almere naar Schiphol. Bij Schiphol is een bovenleiding kapot. Dat laat de NS weten. Zondagmiddag rond 15.30 uur begon de storing en kon er vanuit geen enkele ric...