Opkrabbelen na toeslagenschandaal: 'De overheid moet dit niet oplossen' 

FLEVOLAND • Zo 4 augustus 2024 | 10:39 • Zondag 4 augustus 2024 | 10:39

"De belangrijkste stap op dit moment is dat de overheid snapt dat zij even dit niet moeten oplossen." Dat zegt Rachelle Tweeboom van Stichting (Gelijk)waardig Herstel, een initiatief van prinses Laurentien. Vanuit het gebouw van Number 90 in Almere helpt Tweeboom namens de stichting gedupeerden van de toeslagenaffaire, door sommigen ook toeslagenschandaal genoemd.

In de indringende serie 'Ongehoord en alleen' over de toeslagenaffaire praten we met een aantal slachtoffers: hoe gaat het nu? Wat voor impact heeft de toeslagenaffaire tot op de dag van vandaag op hun levens? En zijn ze al gecompenseerd voor de schade die daaruit voortkwam?

We beginnen de serie met de Stichting (Gelijk)waardig Herstel. Deze stichting helpt de slachtoffers met het op papier zetten van hun persoonlijke verhaal om zo tot een emotioneel en financieel herstel te komen.

"Je meldt je aan bij Stichting (Gelijk)waardig Herstel en vervolgens word je gematcht aan een Luisterend Schrijver", vertelt Natasja Dipai. "Die schrijver gaat gebeurtenissen analyseren die in lijn staan met het lestelschaderecht. Daar komt vervolgens een bedrag uit. Vervolgens kun je kiezen voor een vaststellingovereenkomst en beëindig je het conflict dat je hebt met de overheid, en dat is wat ouders heel graag willen."

(Gelijk)waardig Herstel is de tegenhanger van de commissie werkelijke schade van de overheid. Die methode wordt door slachtoffers gezien als het conflict proberen op te lossen met de veroorzaker van alle problemen. Veel ouders willen dat niet.

Bij dit oplossen gaat het niet alleen om geld, maar vooral om erkenning, zegt Rachelle Tweeboom van Stichting (Gelijk)waardig Herstel. "Want geld kan dit nooit herstellen. Maar wat vooral belangrijk is, is dat mensen zelf en hun kinderen in een samenleving leven waarin ze gezien worden."

Slachtoffers van de toeslagenaffaire staan centraal in een serie van Omroep Flevoland, die deze week op radio, tv en online te zien is. Duizenden ouders raakten gedupeerd, er kwam een onderzoek gevolgd door een parlementaire enquête. De conclusies van dat rapport zijn snoeihard. 'Ongekend onrecht' is de titel. Uiteindelijk viel in januari 2021 het kabinet Rutte III vanwege de affaire.

Ook in Flevoland werden honderden ouders het slachtoffer van de, achteraf veel te strenge, jacht op mogelijke fraudeurs. Ouders die de kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd werden door de belastingdienst vals beschuldigd van het opzettelijk te veel of ten onrechte aanvragen van deze toeslag.

Als gevolg kregen sommigen van de ene op de andere dag geen toeslagen meer, moesten grote sommen geld terugbetalen en raakten zo ernstig in de problemen. Gedupeerden kregen relatieproblemen met scheidingen tot gevolg, verloren hun baan, hun huis en tot overmaat van ramp werden kinderen uit huis geplaatst.

Inmiddels hebben ruim 160 gedupeerden het traject bij Stichting (Gelijk)waardig Herstel doorlopen. In totaal hebben zich nu 2300 mensen zich aangemeld bij de Stichting (Gelijk)waardig Herstel. Landelijk gezien gaat het tot nu toe om zo'n 30.000 erkend gedupeerden van de toeslagenaffaire.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel