Waarom zoekt de politie niet direct naar vermiste personen? Dit zijn de redenen

FLEVOLAND • Za 3 augustus 2024 | 11:11 • Zaterdag 3 augustus 2024 | 11:11

Waarom wordt er naar de ene vermiste persoon wel actief gezocht, en naar de andere niet? De afgelopen maanden waren er meerdere vermiste mensen in Flevoland zoals een jongen van 17 uit Lelystad, een festivalganger in Kraggenburg en een man uit Dronten.

Vanaf welk moment kan je iemand als vermist opgeven en hoe bepaalt de politie de ernst van een vermissing? Hieronder lees je hoe het proces verloopt voordat de politie een zoekactie begint.

'Hardnekkig misverstand'
Van een vermist persoon kan altijd melding gemaakt worden bij de politie. Er wordt vaak gedacht en gezegd dat de politie pas na 24 uur gaat zoeken. "Dit is een hardnekkig misverstand", zegt woordvoerder Lotte Vermaas van de politie. Door onder andere een uitgebreide verklaring af te nemen bij de melder, kunnen de eerste zoekslagen gemaakt worden.

"Hierdoor weten de opsporingsdiensten in alle Schengenlanden dat wij die persoon zoeken." Schengenlanden zijn 27 Europese landen waarin een inwoner van de Europese Unie vrij mag reizen.

Als iemand net vermist is, zijn de eerste 48 uur heel belangrijk, benadrukt patholoog Frank van Goot. Mensen kunnen zich vaak de eerste twee dagen na de vermissing nog details herinneren. Meer dagen of zelfs jaren terug, zijn vaak moeilijker voor de geest te halen.

Bovendien kan binnen 48 uur nog op bewakingscamera's worden gekeken of de vermiste persoon op deze beelden staat. Camerabeelden worden daarna vaak gewist of overschreven. Ook is de telefoon van de vermiste persoon dan soms nog te traceren maar na een aantal dagen is de accu leeg.

Eerst zelf zoeken
De politie adviseert de melder om eerst zelf te zoeken op de meest voor de hand liggende plekken zoals locaties waar die persoon graag komt.

De leeftijd van de vermiste persoon speelt een grote rol bij de eerste zoekactie. Bij een vermist kind kan er het beste in de woning of in de directe omgeving gezocht worden. Tieners kunnen nog weleens nalaten om te vertellen waar ze zijn, of ze zijn de tijd vergeten. De eerste stap van de melder is dan het bellen naar vriendjes en vriendinnetjes. Bij volwassenen is het lastiger. Soms zoeken zij bewust een plek om tot rust te komen.

De politie kan in de tussentijd nagaan of iemand ergens bij betrokken is geraakt of door een ambulance is meegenomen. Als dit niet het geval is, kan de persoon als vermist gerapporteerd worden.

Afwijkend gedrag
De politie hanteert drie criteria om iemand als vermist te beschouwen. De persoon moet onverwachts zijn verdwenen uit zijn of haar gebruikelijke omgeving en het moet onbekend zijn waar de persoon nu is. Daarnaast moet de afwezigheid afwijkend zijn van het normale gedrag. En tot slot moet het in het belang van de vermiste persoon zijn dat hij of zij wordt gevonden.

Als dit als alarmerend wordt beschouwd, zullen de agenten alles te weten moeten komen over de vermiste persoon. Een goede en nauwe samenwerking met de melder is van groot belang. Die persoon kan precies vertellen over de vermiste persoon, wat zijn normale gedrag en routine is, hoe lang de persoon al vermist is en waar hij of zij voor het laatst gezien is.

Urgente vermissing
De politie wil van de melder ook weten hoe zorgwekkend de vermissing is. Dat wordt per zaak bekeken. De politie heeft twee categorieën voor vermissingen: urgent en overig.

Bij urgente vermissingen is volgens Van Goot geen tijd te verliezen. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die medicijnen nodig hebben, suïcidale gedachten hebben of mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Er worden in dat geval zo snel mogelijk middelen ingezet zoals speurhonden, helikopters en searchteams.

In enkele gevallen wordt er met toestemming van de familie een foto verspreid in de media. "We zijn hier heel terughoudend mee, omdat de vermiste en familie hier lang last van kan houden. Een foto is online altijd terug te vinden", legt Vermaas uit.

Overige vermissing
Hoewel de term 'overige vermissing' de indruk kan wekken dat deze als minder serieus wordt gezien, is daar volgens de politiewoordvoerder geen sprake van: "Allebei de categorieën krijgen evenveel aandacht. Het betekent alleen in welke afdeling binnen de politie de zaak behandeld wordt."

"Allebei de categorieën krijgen evenveel aandacht"

— Lotte Vermaas, politie Midden Nederland

Onder overige vermissingen vallen volgens Van Goot bijvoorbeeld ook mensen die zelf even een tijdje weg willen.

Vrije wil
Een kind dat zoek is, wordt eerder bestempeld als urgent dan een volwassene. "Een volwassene kan vrijwillig zijn vertrokken en heeft het recht om te gaan en staan waar hij of zij wil. Een kind staat nog onder toezicht van een ouder", zegt Vermaas.

Wanneer de politie vreest voor het leven van een vermist kind of er is sprake van ontvoering, kan er een AMBER Alert worden uitgezonden. Dit is een landelijk waarschuwingsbericht dat iedereen in Nederland ontvangt. Er wordt geen AMBER Alert uitgezonden voor volwassenen.

Medicijnen en verwarde toestand
De afgelopen tijd heeft de politie een aantal urgente vermissingen in Flevoland gemeld. Zo deelde de politie foto's van de 36-jarige Marc Jaskulski uit Dronten. Deze vermissing is urgent, omdat de Drontenaar dringend medicijnen nodig heeft die voor hem van levensbelang kunnen zijn. Er werd in eerste instantie ook rekening gehouden dat hij zelf misschien niet gevonden wilde worden. Nog steeds houdt de politie alle opties open. Naar hem wordt nog steeds gezocht.

In juli verdween een man van het festivalterrein van Wildeburg. De politie maakte zich zorgen omdat hij in een verwarde toestand verkeerde. Daarom ging het hier ook om een urgente vermissing. De politie zocht dagenlang in de omgeving van het festival. Uiteindelijk is de man dood gevonden in het buitengebied van Ens.

Lees ook: Grootscheeps zoeken naar een vermist persoon, hoe gaat dat in z'n werk?

Blijven zoeken
De politie zoekt altijd door totdat de vermiste persoon is teruggevonden. Dit kan binnen een paar uur, maar kan ook lang duren. Zo wordt na 3,5 maand nog steeds gezocht naar de vermiste Jaskulski.

"Natuurlijk zullen de mogelijkheden op een gegeven moment uitgeput raken, maar ook daarna blijven we periodiek kijken naar nieuwe mogelijkheden. Vermisten van 100 jaar terug staan hierdoor nog in onze database", aldus Vermaas.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel