Waarom paarden in hun stal blijven staan bij een brand

ZEEWOLDE • Vr 26 juli 2024 | 10:30 • Vrijdag 26 juli 2024 | 10:30

"Het is de angst van elke paardenhouder", zo omschrijft paardenkenner Fenna Elzinga uit Lelystad de brand bij een manege in Zeewolde. Het vuur in de stal aan de Bosruiterweg brak donderdag rond 00.30 uur uit. Achttien paarden kwamen daarbij om het leven, twee overleefden.

De staldeuren zijn bij de brand opengezet, zodat de paarden konden vluchten, maar de dieren deden dat niet. De paarden bleven binnen in de vlammenzee staan. Volgens paardendeskundige Elzinga gebeurt dit vaker bij de dieren in een benarde situatie. "Voor paarden is een stal een veilige plek." Dat geldt dus ook bij een brand. "Op dat moment is er een panieksituatie en willen ze dus niets anders dan op die veilige plek blijven."

Lees ook: Emotionele paardeneigenaren bij uitgebrande stal: 'Het is gewoon intens verdrietig'

Elzinga vertelt verder dat paarden door stress helemaal kunnen dichtslaan. "Dan doen ze eigenlijk niks meer. Kan je als mens het dier er niet uit halen", legt de paardenkenner uit. Omdat een paard een paar honderd kilo weegt, trek je het dier ook niet gemakkelijk uit een stal.

Trauma
Twee paarden hebben de brand van donderdag overleefd. Deze dieren kunnen hier wel last van krijgen, zegt Fenna Elzinga. De paarden kunnen een trauma hebben en kunnen een paniekaanval krijgen als ze rook ruiken. Dat kan zijn van vuur bij de hoefsmid, maar ook door iemand met een sigaret.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel