18 paarden omgekomen door stalbrand bij manege in Zeewolde

ZEEWOLDE • Do 25 juli 2024 | 2:25 • Donderdag 25 juli 2024 | 2:25

Door een brand bij een manege in Zeewolde zijn in de nacht van woensdag op donderdag achttien paarden omgekomen. Dat zegt een woordvoerder van de brandweer. De paardenstal is door de brand volledig verwoest. Twee dieren zijn uit de stal gered. Er zijn geen personen gewond geraakt. 

Het vuur in de stal aan de Bosruiterweg brak rond 00.30 uur uit. Het gebouw was niet meer te redden. Door een naastgelegen woonhuis en bijgebouw nat te houden, wist de brandweer te voorkomen dat het vuur zich kon uitbreiden. De brand was rond 02.00 uur onder controle.

Lees ook: Emotionele paardeneigenaren verzamelen bij uitgebrande stal: 'Het is gewoon intens verdrietig'

Burgemeester Gerrit Jan Gorter kwam naar de locatie toe en sprak met een aantal eigenaren van de paarden: "Er was heel veel emotie en dat is natuurlijk wel voor te stellen. Ook bij de jonge mensen die hun uiterste best hebben gedaan om de paarden uit de boxen te krijgen."

Volgens de burgemeester weigerden veel paarden om uit de boxen te komen omdat ze bang waren. "Er zijn er dus twee naar buiten gekomen maar de rest is helaas overleden."

Onderweg
Volgens de brandweer stonden in het gebouw paarden van meerdere eigenaren. De eigenaar van de manege was in het buitenland en is onderweg naar Zeewolde.

Gorter hoopt dat de paardenbezitters troost bij elkaar en bij andere Zeewoldenaren vinden. "Een paard is zo'n onderdeel van je leven bij paardenliefhebbers, dit doet dan enorm veel. Zorg even voor elkaar." 

Het vuur is waarschijnlijk in het dak ontstaan, de oorzaak is nog onduidelijk. De brandweer is een onderzoek gestart. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel