Oud T-shirt bij het restafval gooien? Doe het niet, zegt gemeente Dronten

DRONTEN • Do 25 juli 2024 | 16:25 • Donderdag 25 juli 2024 | 16:25

Gooi jij wel eens een oud T-shirt in de restafvalcontainer? Doe dat niet! Die oproep doet de gemeente Dronten op sociale media. Samen met de leverancier van de textielcontainers vraagt de gemeente om textiel apart in te zamelen.

In Dronten staan meerdere textielcontainers waar oud en kapot textiel in mag. Daarmee zamelde de gemeente vorig jaar 157.000 kilo textiel in. Maar tegelijkertijd werd ongeveer dezelfde hoeveelheid oude kleding 'onnodig' weggegooid via het restafval.

"Al het textiel, ook als het kapot is, hoort in de kledingcontainer", legt de gemeente uit. "Dit geldt ook voor woontextiel zoals handdoeken, gordijnen of beddengoed. Knuffels en schoenen mogen ook in de textielcontainers van Sympany. Dus textiel hoort nooit in de restafvalcontainer tenzij het textiel niet meer schoon te krijgen is, bijvoorbeeld besmeurd met verf of olieresten."

Het gaat dan om de containers van de gemeente en niet om containers waar nog goede kleding wordt ingezameld voor het goede doel.

"Wij zijn tevreden met de resultaten van de textielinzameling", schrijft de gemeente. "Al dit textiel kan worden hergebruikt of gerecycled en verdwijnt niet in de verbrandingsoven. Dit geldt ook voor kapot of versleten textiel, tassen, schoenen en knuffels."

Volgens de gemeente werd door de textielinzameling 1,7 miljoen kilo CO2 en 106 miljoen liter water bespaard. Dat zou gelijk staan aan meer dan 2.120 tankwagens vol water die een file vormen van 53 kilometer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel