Grillig voorjaar treft Flevolandse fruittelers amper; maar als je pech hebt 'ben je de sjaak'

FLEVOLAND • Do 25 juli 2024 | 6:45 • Donderdag 25 juli 2024 | 6:45

Er worden dit jaar landelijk gezien minder peren geoogst dan vorig jaar. Het verschil met vorig jaar is ongeveer 9 procent, blijkt uit een onderzoek van de brancheverenigingen. Het grillige voorjaarsweer met afwisselend hitte, kou, veel regen en zelfs hagel, zou hier de oorzaak van zijn. Maar hoe zit het in Flevoland?

Fruitboer Siebe-Durk van Stralen in Kraggenburg laat z'n perenbomen zien. "Bij de Doyenné du Comice hadden we met de snoei al gezien dat er weinig knop zat", vertelt hij. "We zagen al aankomen dat het dit jaar geen dikke oogst zou worden."

Maar dat heeft volgens hem niet te maken met het grillige voorjaarsweer. "Het kan zijn dat er vorig jaar iets te veel groei in de boom zat", vertel Van Stralen terwijl hij de kleine peertjes uit de boom haalt. "Je kan aan groeibeheersing doen. De groei- en vruchtverhouding moet in balans zijn. Dan krijg je een goede oogst."

Zware buien in Zeewolde
Het grillige weer treft waarschijnlijk vooral de perenboeren in het zuiden van Nederland. Omdat het daar harder regende dan in Flevoland. Toch zijn er ook hier fruitboeren getroffen. Met name telers aan de Bloesemlaan in Zeewolde hebben dit voorjaar tot twee keer toe een stevige hagelbui gehad.

Van Stralen herkent dat. "We hebben ooit weleens hagel gehad." Je kan er volgens hem geen pijl op trekken waar de hagelstenen terecht komt. "Gelukkig viel de hagel hier op het erf en niet op onze perenbomen. Als je pech hebt, ben je de sjaak."

Uit het onderzoek blijkt ook dat dit jaar vooral peren getroffen zijn door het grillige weer en appels een stuk minder. De vraag dringt zich natuurlijk op waarom peren eerder last hebben hitte, kou, regen en hagel. Je mag natuurlijk geen appels met peren vergelijken, maar in dit geval gaat die vlieger misschien wel op, denkt Van Stralen. "Een peer bloeit eerder in het jaar dan de appel." Het zou dus kunnen zijn dat de peren daarom eerder last hebben gehad van het grillige weer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel