Gratis piepers halen en friet eten op aardappelrooidag

DRONTEN • Za 7 september 2024 | 17:30 • Zaterdag 7 september 2024 | 17:30

'Power to the pieper', dat is het thema van de Nationale Aardappelrooidag dit jaar. Voor de vierde keer zetten aardappeltelers hun akkers open voor iedereen die een kijkje wil nemen achter de schermen en zelf een tasje vol aardappels wil oogsten. In Flevoland kon dat zaterdag op drie locaties: in Emmeloord, Zeewolde en Dronten.

Om elf uur kwamen de eerste jonge gezinnen binnen druppelen bij aardappelakkers van Lodders Landbouw in Dronten. Veel ouders met jonge kinderen die gelijk aan de slag gingen; met de handen in de grond wroeten of met schep of spitvork op zoek naar aardappelen. "Ik vind het gewoon leuk", zegt een jongen die met z'n ouders is meegekomen.

'Power to the Pieper'
In de aardappelen zitten veel voedingstoffen. 'Power to the Pieper' is daarom dit jaar het thema. Piepers bevatten koolhydraten, eiwitten en vitaminen en mineralen. "Zo kan je ook zien waar het allemaal vandaan komt", zegt een man die met zijn zoon en partner druk aardappels aan het rooien is. Hij wist natuurlijk al dat aardappels niet in de supermarkt groeien, maar voor kinderen is dat minder vanzelfsprekend.

Robuuste rassen
Het is steeds moeilijker om aardappelen te telen. Vanwege de weersextremen - veel regen maar ook lange droge periodes - hebben de aardappelen het zwaar te verduren gehad het afgelopen jaar. Er wordt gewerkt aan resistentie van de aardappelteelt, weet Marten Scheepsma van Aviko. "Je kunt door het kweken van nieuwe robuuste rassen, een gewas krijgen dat veel meer tegenslagen aan kan."

De helft van de aardappeloogst van vandaag wordt geschonken aan de Voedselbank in Dronten. De andere helft mogen de mensen die vandaag aardappels gerooid hebben in Dronten, meenemen. Uiteindelijk kwam de opbrengst uit op 600 kilo voor de Voedselbank Dronten.

Ze krijgen na afloop ook een zakje vers gebakken friet. Een mevrouw kan de vette hap wel waarderen. "Met mate, dan is het wel gezond."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel