Twee jaar cel Ali B voor verkrachting, rapper gaat in hoger beroep

ALMERE • Vr 12 juli 2024 | 14:14 • Vrijdag 12 juli 2024 | 14:14

Rapper Ali B moet twee jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Haarlem besloten. De 42-jarige Almeerder was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. De rapper heeft laten weten in hoger beroep te gaan.

Volgens de rechter is B schuldig aan het verkrachten van een vrouw tijdens een schrijverskamp in Heiloo. Ook heeft hij volgens de rechter geprobeerd om zangeres Ellen ten Damme te verkrachten tijdens opnames van een tv-programma in Marokko.

Ali B in hoger beroep
De advocaat van Ali B, Bart Swier, was wel aanwezig tijdens de zitting. Hij is teleurgesteld met de uitspraak en gaat in hoger beroep. Swier geeft aan dat zijn cliënt nog steeds gelooft in zijn onschuld, en vertrouwen heeft in het hoger beroep.

De rapper werd ook verdacht van aanranding tijdens het schrijverskamp, en ook het aanranden van een oud-deelnemer van tv-programma The Voice of Holland, Jill Helena. Daarvoor is volgens de rechtbank niet genoeg bewijs.

Dankbaar, ondanks vrijspraak
Ondanks dat Ali B voor haar aanranding is vrijgesproken, is Helena blij met de erkenning die ze krijgt van de rechters. "Ik ben dankbaar dat ik door het Openbaar Ministerie serieus ben genomen en dat de rechters mij geloven." De rechtbank geeft aan dat haar verklaring wel betrouwbaar is, maar dat er niet genoeg onderliggend bewijs is om de rapper te kunnen veroordelen.

Dat er niet genoeg bewijs is, wijt Helena aan het feit dat ze lang heeft gewacht met aangifte doen. "Ik had waarschijnlijk eerder mijn mond open moeten doen, dus laat dit een les zijn aan iedereen die iets meemaakt. Je moet niet in je angst gaan zitten", zegt ze geëmotioneerd na afloop van de zitting.

Slachtofferhulp Nederland zegt in een reactie dat de veroordeling van Ali B helpt om andere slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld hun verhaal te laten doen.

The Voice of Holland
Ali B stond terecht voor vier zedendelicten. Het gaat om aanranding en verkrachting van drie vrouwen. Een van de incidenten was gerelateerd aan het tv-programma The Voice of Holland. In dit programma was Ali B actief als jurylid en coach.

De zedenzaak rond The Voice kwam in 2022 aan het rollen na een uitzending van BOOS. In januari van dat jaar deden meerdere vrouwen hun verhaal over vermeend wangedrag achter de schermen bij The Voice of Holland. Zangeres Jill Helena was een oud-deelnemer en heeft aangifte gedaan van aanranding.

Zangeres Ellen ten Damme deed melding van verkrachting. Dat gebeurde in 2014 in Marokko bij de opnames van een televisieprogramma. Het laatste slachtoffer deed aangifte van verkrachting en aanranding tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

Strafeis
Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist tegen Ali B. Dat gebeurde vier weken geleden bij de inhoudelijke behandeling van de zaak in juni. Ali B zei toen vertrouwen te hebben in de uitkomst. Na het horen van de strafeis vertelde de Almeerse rapper dat het OM veel zaken had weggelaten. Bekijk hier wat Ali B toen zei:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel