Olieschermen tegen blauwalg verdwijnen mogelijk in Almere, besparing van 85.000 euro

ALMERE • Ma 22 juli 2024 | 13:35 • Maandag 22 juli 2024 | 13:35

De olieschermen die onder andere bij het zwemstrand in Almere Haven en bij de ingang van de havenkom liggen, verdwijnen binnenkort, als het aan de gemeente Almere ligt.

Dat staat in de bezuinigingsplannen van de coalitie. Deze olieschermen zorgen ervoor dat drijflagen van (blauw)alg en waterplanten de recreatiezones niet binnenkomen.

Blauwalg is een bacterie in het water, dat eruit ziet als lichtgroen wier of een blauwgroene laag die op olie lijkt. Wanneer je in water zwemt waar blauwalg zit, kan dit klachten veroorzaken zoals huid- en oogirritatie, diarree en overgeven.

Vorige week is er blauwalg aangetroffen in het water bij het surf- en zwemstrand van Almere Haven.

Lees ook: Bezuinigingen: Almere wil plantenbakken vervangen door betonnen blokken, 'Totaal belachelijk'

Meerdere schermen
Door de jaren heen zijn er in de havenkom en de jachthaven van Almere Haven en bij het strand aan Gooimeerdijk-west olieschermen geplaatst om blauwalg zoveel mogelijk te voorkomen.

De overige Almeerse wateren worden in de gaten gehouden. Wanneer er toch een blauwgroene laag op het water komt, wordt die verwijderd.

Effectieve maatregel
De olieschermen zijn volgens de gemeente effectief gebleken, maar toch is er besloten om hierop te bezuinigen.

De maatregel levert een jaarlijkse besparing van 85.000 euro op. De olieschermen zullen dan vanaf 2026 geleidelijk verdwijnen.

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel