Deze bacterie legde het water van de Urker haven onder een stinkende drablaag

URK • Wo 11 september 2024 | 7:45 • Woensdag 11 september 2024 | 7:45

Een wandeling maken langs de Urker haven was de afgelopen week een stuk onaangenamer dan normaal. En ook de toeristen die met hun bootjes aanmeerden voor een overnachting op Urk kregen te maken met een vervelende stinkende bijkomstigheid. De oorzaak: een dikke laag stinkende blauwalgdrab.

Hoewel de haven van Urk op verschillende punten is uitgerust met apparaten die zorgen voor extra zuurstof en beweging in het water was het de afgelopen periode vechten tegen de bierkaai.

De blauwalg tierde tijdens de warme eerste septemberweek welig. Vooral in de uiterste hoeken van de haven kon de blauwalg zo groeien dat het eerste groene stadium overging in de blauwe variant waar de naam ook naar verwijst.

Vooral van bovenaf was goed te zien hoe de alg, die eigenlijk een bacterie is, zich door de haven had verspreid. Zo is hier de uithoek van de Westhaven bij de scheepswerf te zien. Een kijkje nemen bij de activiteiten op de werf moest bij wijze van spreken met een wasknijper op de neus gebeuren.

Wat is blauwalg?
Blauwalg is een zogenoemde cyanobacterie die van nature voorkomt in eigenlijk alle vormen van oppervlaktewater. Toch zorgt deze lang niet op alle plekken voor overlast. De bacterie leeft namelijk van licht, koolstofdioxide en voedt zich met voedingsstoffen die in het water voorkomen.

De blauwalg komt echt tot bloei als er genoeg voeding is, de temperaturen tussen de twintig en dertig graden komen, en water niet goed doorstroomt.

Ziekmakende gifstoffen
De groenblauwe bacterie stapelt zich op in drijflagen, die dan weer ophopen bij strandjes en in havens als die van Urk. De onderste laag blauwalg gaat vervolgens dood en laat gifstoffen achter in het water. Omdat de drijflagen dus eigenlijk wegrotten, verspreiden ze een onaangename stank.

De gifstoffen kunnen ziekmakend zijn als je gaat zwemmen in met blauwalg bedekt water. Je kunt er huid- en oogirritaties van krijgen en ook hoofdpijn en misselijkheid zijn mogelijk. 

Niet alle blauwalgsoorten maken overigens gifstoffen aan, maar de soorten die dat wel doen zijn jammer genoeg veelvoorkomend in ons land.

Hoe verdwijnt blauwalg weer?
Als de blauwalg eenmaal tot volle bloei is gekomen zit er meestal maar weinig anders op dan wachten. Hoewel je dus met pompen stilstaand water in beweging kunt zetten, trekt de bacterie zich daar tijdens de bloeiperiode niet zoveel van aan. De apparaten helpen wel om de blauwalginvasie in de haven zo lang mogelijk uit te stellen.

Lees ook dit artikel van vier jaar geleden: Urk zet nieuw apparaat in bij bestrijding van blauwalg

Met de vele regen die momenteel valt en de lagere temperaturen is de verwachting dat de stinkende drablaag snel weer verdwenen is uit de haven. En daarmee zal een ontspannende wandeling over de kades meteen weer een stuk aangenamer uitpakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel