Almere wil plantenbakken vervangen door betonnen blokken, 'Totaal belachelijk'

ALMERE • Ma 15 juli 2024 | 11:46 • Maandag 15 juli 2024 | 11:46

De gemeente Almere overweegt de luxe plantenbakken in het centrum te vervangen door grote betonnen blokken in de vorm van legostenen. De huidige plantenbakken blijken relatief duur in onderhoud. Het verwijderen ervan zou naar verwachting een besparing van € 260.000 per jaar opleveren.

Een deel van deze bakken is om veiligheidsredenen op de locaties in het centrum geplaatst, omdat hiermee voertuigen uit het centrum worden geweerd.

Op een aantal plekken zullen de legoblokken gestapeld moeten worden en/of voorzien van reflectoren om de zichtbaarheid te vergroten.

De gemeente geeft aan dat alternatieve opties zouden zijn om ondernemers te vragen om (mee) te betalen aan de plantenbakken of om de plantenbakken (of het water geven) over te nemen van de gemeente.

Ter illustratie

'Belachelijk'
Maar dat gaat niet gebeuren zegt Martin Ort van de Ondernemers Vereniging Almere Centrum. "Die plantenbakken kleuren het stadscentrum hartstikke leuk op. Dat is een minimale verplichting van de gemeente. We betalen er ontzettend veel belasting voor, zowel inwoners als ondernemers. Dit is natuurlijk totaal belachelijk, moeten we straks de stoeptegels ook zelf bekostigen?"

Ook over het idee om dan grote betonnen 'legostenen' te plaatsen is Ort duidelijk. "Alsof dat allemaal niets kost. Dan moeten er weer betonblokken aangeschaft. Er worden hierdoor allemaal kosten gemaakt om een bezuiniging door te voeren. Dit is krankzinnig."

Het verwijderen van de luxe plantenbakken is één van de bezuinigingsmaatregelen van de gemeente Almere. Met de donderdag aangekondigde maatregelen wil de gemeente zo’n 21,8 miljoen bezuinigen en opbrengen.

Lees ook: Bezuinigingen bij gemeente Almere: de zwaarste klappen op een rij

Dit verhaal is gemaakt door Vincent Smit. Hij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel