Zangvogelsport wordt populairder: 'Een wedstrijdvogel fluit wel 80 tot 110 keer per kwartier'

ALMERE • Zo 21 juli 2024 | 10:03 • Zondag 21 juli 2024 | 10:03

In Suriname is het een populaire sport, maar hier hebben veel mensen er nog nooit van gehoord. De zangvogelsport. "Toch merk je dat ook steeds meer witte Nederlanders enthousiast worden", vertelt Hendrik Doerga. Hij is voorzitter van 'Ringmaster Amsterdam' waar veel zangvogelvrienden uit Flevoland lid van zijn.

Met mooi weer is Doerga vaak te vinden op een veldje vlakbij zijn woning in Almere. Hij oefent daar dan met één van zijn vogels. Hij heeft dikbekvinken. "De wedstrijden zijn ook op een veld. Mijn vogels wennen hier aan de open lucht en ze kunnen oefenen met fluiten."

Bij de wedstrijden gaat het erom dat een vogel in een kwartier zo vaak mogelijk fluit. "Het is de kunst om je vogel steeds kort te laten fluiten. Een wedstrijdvogel doet dat wel 80 tot 110 keer in het kwartier. Hij fluit, omdat hij zijn een vrouwtjesvink wil lokken", legt de vogelvriend uit. Bij wedstrijden strijden steeds twee vogels tegen elkaar. Het is een afvalrace.

Kort fluiten
Het is de kunst de vink kort, en vaak, te laten fluiten. Dit oefent Doerga door hem bij een andere vogel te zetten die dat al van nature doet maar wellicht niet lang volhoudt. "Hij hoort dan de korte tonen en gaat dat hopelijk nadoen."

Een dikbekvink

Beste van de club
Doerga wint al jaren achter elkaar de wedstrijd. Zijn vogels zijn blijkbaar bijzonder goed. "Dit jaar is het spannend. Door het slechte weer zijn de wedstrijden pas net begonnen." Ze zijn elke zondag op een veld in de Bijlmer in Amsterdam. "Natuurlijk is de wedstrijd leuk, maar het gaat om veel meer. Het is ook het gezellig samenzijn met andere vogelliefhebbers. Maar thuis geniet ik ook van mijn vinken", besluit Doerga.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel