Warmste dag van dit jaar tot nu toe, Rijkswaterstaat deelt tips voor automobilisten

FLEVOLAND • Vr 19 juli 2024 | 19:50 • Vrijdag 19 juli 2024 | 19:50

Ga je zaterdag in Flevoland op pad? Houdt er dan rekening mee dat het zeer warm wordt. Volgens weerman Robert de Vries wordt het in Flevoland de warmste dag van het jaar tot nu toe. Rijkswaterstaat stelt daarom morgen een hitteprotocol in.

De temperatuur kan volgens de weerman stijgen naar 30 graden. Daarmee is het dan ook de eerste tropische dag van 2024 in de provincie. Op 26 juni steeg het kwik in Lelystad naar 29,0 graden en werd het nét niet tropisch.

Meteen weggesleept
Het hitteprotocol van Rijkswaterstaat betekent dat weggebruikers met pech direct worden weggesleept naar een veilige locatie met voorzieningen, zoals een tankstation. Ook bij een kleiner ongeval stuurt Rijkswaterstaat meteen een berger.

"Hiermee voorkomen we dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan", meldt de wegbeheerder. Het hitteprotocol geldt voor het hele land, behalve voor Noord-Holland.

Automobilisten krijgen verder het advies om voldoende water mee te nemen. "De asfalttemperatuur kan op tropische dagen tot boven de 50 graden uitkomen. Als je dan onverhoopt met pech langs de weg komt te staan, kun je het al snel erg warm krijgen", zo meldt Rijkswaterstaat. De organisatie adviseert mensen ook om een paraplu mee te nemen als bescherming tegen de zon.

Onweer
Omdat de schoolvakanties na overal zijn begonnen, zal het druk zijn, zo is de verwachting van de ANWB.

Het warme weer zal volgens onze weerman niet lang aanhouden, want zaterdagavond maken we alweer kans op enkele regen- en onweersbuien. Zondag daalt de temperatuur naar 22 à 23 graden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel