"Ratten slepen met huisvuil door de wijk"

ALMERE • Ma 27 maart 2023 | 6:11 • Maandag 27 maart 2023 | 6:11

Babette Brouwer woont bijna een jaar in haar nieuwbouwhuis in Almere Poort. Voor haar deur wordt nog druk gewerkt door stratenmakers. Maar er is iets anders dat opvalt bij haar op de stoep: de flinke berg afvalzakken die naast de ondergrondse vuilcontainers ligt. Er is volgens bewoners van de nieuwbouwwijk veel te weinig capaciteit waardoor structureel huisvuil naast de containers gezet wordt met alle gevolgen van dien.

"Ik zie echt - zulke - ratten lopen", vertelt Brouwer terwijl ze haar handen uit elkaar houdt met een centimeter of 25 ertussen. Ze is er helemaal klaar mee dat ze eigenlijk altijd op een afvalberg kijkt vanuit haar keukenraam. In het nieuwbouwproject 'New Brooklyn' langs het spoor in Poort worden steeds meer woningen opgeleverd en komt er steeds meer afval. "Bewoners moeten hier hun huisvuil kwijt in ondergrondse containers, maar er komen er niet meer bij en er is nu al te weinig plek", vervolgt Brouwer. "Als de container vol is wordt het er naast gezet en dan komt er natuurlijk ook weer grofvuil bij zoals matrassen. Zeker hier is veel afvalcapaciteit nodig omdat er veel mensen wonen met jonge kinderen en er ook nog eens extra rommel is bij mensen die net hun huis betrekken."

Brouwer vertelt over ratten

Klagen heeft volgens Brouwer geen zin. Er verandert niets. Wel is ze te spreken over de mannen die keer op keer het afval komen opruimen, want dat wordt vaak gedaan, bevestigt ze. "Maar het lost natuurlijk niet het probleem op. Er moet gewoon structureel capaciteit bij. Bovendien zou de gemeente bijvoorbeeld tijdelijk grofvuilcontainers kunnen neerzetten bij een nieuwbouwproject. Ik denk echt dat dat zou helpen”, besluit Brouwer.

De gemeente Almere heeft nog niet gereageerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel