KNRM waarschuwt mensen die deze zomer het water opgaan

FLEVOLAND • Di 16 juli 2024 | 18:00 • Dinsdag 16 juli 2024 | 18:00

Controleer de motor van je boot, blijf binnen de vaargeul en draag een reddingsvest. Dat zijn de adviezen van de KNRM met het oog op de zomer. Voor het derde jaar op rij houdt de reddingmaatschappij een campagne om problemen op het water, zoals op de Randmeren en het IJsselmeer, te voorkomen.

Zo'n campagne om watersporters op gevaren te wijzen, blijkt nog steeds nodig, zegt Ralf van Vegten van het KNRM-station in Blaricum. Dit station werkt op het water tussen Blaricum en de Nijkerkersluis bij Zeewolde. Volgens Van Vegten worden de meren zwaar onderschat.

'Veel onervarenheid aan boord'
De vrijwilliger ziet veel onervaren mensen op het water. Zij hebben vaak wel reddingsvesten aan boord maar dragen ze niet, zegt hij. Dat is onverstandig omdat het weer plots kan omslaan waardoor korte maar heftige golven ontstaan. Ook lig je zo tegen de dijk aan, is zijn ervaring.

Een van de actieposters

Wie eenmaal op het water zit, doet er goed aan om binnen de vaargeulen te blijven. In de geulen worden waterplanten gemaaid. Daarbuiten groeit onder meer fonteinkruid; een waterplant met slierten van zo'n drie meter. Dat kan voor problemen zorgen als je eroverheen vaart.

472 keer uitgerukt
Vorig jaar moest de KNRM 472 keer uitrukken op de Randmeren en het IJsselmeer. Dit was vaak nodig vanwege motorproblemen. Zo waren waterplanten een oorzaak maar motorproblemen zijn vaak te voorkomen door goed onderhoud en een motorcheck vooraf, zegt de reddingmaatschappij.
Speciale KNRM-app moet ook helpen
De KNRM wijst ook op de 'KNRM Helpt App' voor de mobiele telefoon. In deze applicatie kunnen watersporters hun plannen zetten en informatie uit de omgeving ontvangen zoals de weersverwachting.

Via een speciale knop is hulp bij pech of nood in te schakelen. De KNRM en Kustwacht weten dan gelijk waar de boot zich bevindt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel