Kotter zonk mogelijk door kapotte leiding, 'Een menselijke fout denk ik'

URK • Ma 15 juli 2024 | 22:25 • Maandag 15 juli 2024 | 22:25

De Urker kotter UK-264 is waarschijnlijk gezonken door een kapotte leiding. Dat zeggen de havenmeester en familieleden van de eigenaren tegen Omroep Flevoland.

De kotter zonk afgelopen zondagochtend naar de bodem van de haven. Maandagmiddag is het vissersschip weer geborgen, onder toeziend oog van veel Urkers.

Lees ook: Honderd mensen zien hoe gezonken UK 264 boven water wordt gehaald

Die eigenaar was in de avond, samen met een tiental familieleden, druk bezig om het schip weer klaar te maken voor de visserij. Dat kan best wel even duren; één familielid denkt dat ze daar een maandje mee bezig zullen zijn.

Leiding kapot, houtwerk aangetast
Onder andere al het houtwerk zou mogelijk vervangen moeten worden. De familie heeft meerdere kotters, en is dus niet volledig van dit schip afhankelijk voor inkomsten.

Hoe het kon gebeuren dat het schip onder het water zakte, is nog niet helemaal duidelijk, maar volgens havenmeester Eef de Vries zou het dus iets te maken hebben met een kapotte leiding. In plaats van dat er water via die leiding het schip uit werd geloosd, liep het juist naar binnen.

Misschien dat er een klepje niet goed heeft gestaan, dat zou kunnen", legt De Vries uit. "Een menselijke fout, denk ik." Het schip heeft geen lek, en kan dus inmiddels weer op eigen houtje drijven. De familie bevestigt dat er inderdaad een leiding kapot was, maar wil verder weinig kwijt over het incident.

Havenmeester Eef de Vries legt uit hoe de kotter weer boven water kwam:

Olie in het water
Zelf was de havenmeester druk bezig met opruimen van olie die vanuit het schip de haven in was gelopen. Dat deed hij met een soort grote keukenrol. "Dat zijn absorberende doeken. Die leggen we op voorhand al in het water, zodat als er olie in het water komt, we dat goed kunnen opvangen."

Dat is weliswaar vervelend, maar zorgt volgens De Vries niet voor grote problemen. "Het is nu een kwestie van zoveel mogelijk voorkomen dat olie de hele haven in drijft. Maar we hebben het goed onder controle."

De doeken drijven voor de boot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel