Bezoekers zien de bij van heel dichtbij op Open Imkerijdagen

ENS • Zo 14 juli 2024 | 16:53 • Zondag 14 juli 2024 | 16:53

Mensen die een bijenvolk van heel dicht bij aan het werk wilden zien konden dit weekend terecht bij hobbyimkers door het hele land. In Ens waren geïnteresseerden welkom bij Roel Vinke die al tien jaar hobbyimker is.

"Ik doe dit sinds ik hier op een boerderij in Ens woon. Daarvoor heeft mijn vader het ook al dertig jaar gedaan dus ik heb het wel een beetje meegekregen", vertelt Roel Vinke. "We hebben hier allemaal bijvriendelijke planten in de tuin. Dat doen we voornamelijk voor de wilde bijen. Door al die planten krijgen we meer vogels en insecten en dat hangt allemaal met elkaar samen."

Tijdens de Open Imkerijdagen werden er verschillende demonstraties gehouden. Zo nam Roel bezoekers mee naar de bijenkasten om daar honingraten uit te halen die bijen vol met honing hebben gestopt. Een andere hobbyimker liet vervolgens zien hoe de honing met een machine uit de raten wordt geslingerd. Bezoekers mochten de pure honig proeven en kregen informatie over de bij en het belang daarvan in onze natuur.

"Wij proberen meer begrip bij de mensen te kweken voor de bestuivende insecten", legt hobbyimker Martin Overmars uit. "Het gaat namelijk niet alleen om de honingbij, die door de imkers worden gehouden, maar ook om de wilde bij. Ik geef daarom zakjes zaad weg zodat mensen die in hun tuin kunnen zaaien om zo de bijen te helpen."

Een vrouw die net de demonstratie honingslingeren heeft bijgewoond vertelt: "harstikke leuk om te zien. Ik wist wel een beetje hoe het ging maar je krijgt nu zoveel meer details te horen. Goed dat dit gedaan wordt want de bij is belangrijk voor onze voedselzekerheid."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel