Alleenstaande moeder met schoolgaande kids: 'Vraag hulp! Het scheelt in de portemonnee'

LELYSTAD • Vr 25 oktober 2024 | 20:02 • Vrijdag 25 oktober 2024 | 20:02

"Vraag hulp! Het scheelt in je portemonnee." Het is een oproep van een alleenstaande ouder die het niet breed heeft en geen extra uitgaven kan betalen voor haar drie dochters waarvan twee op de middelbare school zitten en de derde op de basisschool. Ze vond hulp bij Stichting Leergeld Lelystad.

Een groeiend aantal ouders lukt het nauwelijks om extra geld, dat nodig is om hun schoolgaande kinderen op (buitenlands)schoolreisje te laten gaan, te betalen. Aan de andere kant is er bij veel ouders ook schroom om hulp en ondersteuning te vragen.

Laptop onbetaalbaar
Saskia, die niet met haar volledige naam genoemd wil worden, is zo'n alleenstaande moeder die in ziektewet zit en het financieel niet breed heeft. "Mijn kinderen zitten op Porteum en hebben allebei een een laptop nodig. Voor mij is dat onbetaalbaar." Via Stichting Leergeld kregen ze twee gerestaureerde computers.

Leergeld is een landelijke organisatie met afdelingen in verschillende steden zoals de Stichting Leergeld Lelystad. "We zorgen dat kinderen een fiets krijgen als het nodig is," vertelt Haidy Smit van de stichting. "Ze kunnen een laptop krijgen als ze naar de middelbare school gaan. Soms worden er excursies of schoolreisjes geregeld als ouders dat nu kunnen betalen.

Veel ouders kennen Leergeld niet en daarom timmert de stichting nu aan de weg. Smit plakt posters bij de ingang van IKC Warande met de tekst: "Wisselende inkomsten en schoolgaande kinderen? Regel het met Leergeld."

'Je hoort zelf voor je kinderen te zorgen'
Het probleem is ook dat ouders zich schamen om hulp te vragen. "Je hoort eigenlijk zelf voor je kinderen te zorgen," vertelt Saskia die zich nog steeds schaamt en alleen anoniem haar verhaal wil doen. "Bovendien weet niet of je in aanmerking komt voor hulp."

Ze kent bijvoorbeeld een jongen die op de Havo zit en met schoolreis naar Londen of Parijs wilde gaan. "Hij moet tweehonderd of driehonderd euro betalen," vertelt Saskia. Dat konden zijn ouders niet betalen en ook andere vrienden van hem haakten af omdat de reis te duur is.

Er is altijd wel een potje
Rhody Matthijs van Porteum vindt dat jammer want het is 'wettelijk geregeld' dat elk kind mee mag met een buitenlandse reis en bovendien is de 'betaling vrijwillig'. Bovendien is er altijd een potje om de reis te betalen. "We hebben speciale acties, de Winterfair bijvoorbeeld, maar er zijn ook solidariteitsbijdragen van ouders die wat meer kunnen geven. En dan heb je nog de stichting Leergeld."

Het probleem is dus niet dat er geen regelingen of potjes zijn, maar vooral dat ouders wel een drempel over moeten en hulp moeten vragen. Saskia, die zelf de stap heeft gewaagd, denkt niet dat het alleen schaamte is. "Het is ook de angst dat je de hulp niet krijgt."

Financiële inzage niet nodig; wij helpen
Op IKC Warande herkennen ze die angst. "Wij willen geen inzage van de financiën hebben," zegt José Klink die verbonden is aan de school en veel met ouders praat die financieel in de knoop zitten. "Het onderwerp leeft in Lelystad. Er zijn scholen die veel kinderen hebben die zonder ontbijt naar school komen." Volgens Klink kan dat al een signaal zijn dat de ouders moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Formulieren invullen en inzage geven in je financiën doe je dan niet gauw. "Wij willen alleen maar helpen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel