Almeerder die bom liet leggen in Rotterdam moet cel in

ALMERE • Za 13 juli 2024 | 10:47 • Zaterdag 13 juli 2024 | 10:47

Hij liet twee minderjarige jongens in Rotterdam een explosief plaatsen en aansteken. En voor het vervoeren van de minderjarige bommenleggers naar de Maasstad schakelde hij ook iemand anders in. Toch stond voor de rechtbank in Rotterdam vrijdag vast dat de 23-jarige Almeerder de opdrachtgever voor de aanslag was. Het levert hem dertig maanden gevangenisstraf op.

Van deze straf zijn tien maanden voorwaardelijk. Mocht de man de komende twee jaar opnieuw met justitie in aanraking komen, dan moet hij die tien maanden alsnog uitzitten. De Almeerder moet zich na het uitzitten van zijn straf bovendien melden bij de reclassering en een training volgen om zijn gedrag te verbeteren.

Daarnaast draait de Almeerder, samen met de andere betrokkene op voor de bijna 13.000 euro schade die de knal aan de Rotterdamse Jan Kobellstraat in september vorig jaar veroorzaakte.

Krater
En die was fors. Bij de voordeur ontstond een krater. De deur zelf was ontzet. Ruiten waren gesneuveld en er was schade aan een naastgelegen woning en een auto. Waarom de bom -bestaande uit cobra's en een brandbare vloeistof- geplaatst werd, is nog niet duidelijk geworden.

Zaak had veel slechter kunnen aflopen
Het doelwit is wel bekend: op het adres wonen een vrouw en haar gezin met jonge kinderen en in het huis waren op het moment van de knal ook werkelijk mensen thuis. Volgens de rechter had het dan ook veel slechter kunnen aflopen. De bewoners hebben na de aanslag twee maanden niet in hun huis kunnen wonen.

Hoewel de Almeerder zegt niks van een explosie te hebben geweten, en zijn telefoon volledig leeg had gemaakt, vond de rechter dat er voldoende bewijs tegen hem was. Dit bestond uit betrouwbare verklaringen van een medeverdachte en vooral veel chat-verkeer tussen de betrokkenen. Dat ging over 'geld verdienen met een job' en over de aanslag in Rotterdam, maar ook nog over een ander adres waar de politie eind december zwaar vuurwerk in een kelderbox aantrof.

Verzwarende omstandigheden
De rechter heeft in het vonnis ook laten meewegen dat Rotterdam de laatste tijd wordt geteisterd door tal van dit soort ontploffing. Ook het feit dat de Almeerder twee minderjarige jongens het vuile werk liet opknappen, wordt hem aangerekend.

Een Almeerder die de twee bommenleggers naar Rotterdam vervoerde kreeg eind vorige maand ook al dertig maanden cel opgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel