Technische twijfels overwonnen: gemeenteraad Urk omarmt 'uniek lokaal warmtenet'

URK • Vr 5 juli 2024 | 6:44 • Vrijdag 5 juli 2024 | 6:44

De gemeenteraad van Urk heeft groen licht gegeven voor een ambitieus koude-warmtenet voor het nieuwe bedrijventerrein Port of Urk en de Zeeheldenwijk.

Wel heeft de raad enkele belangrijke kanttekeningen geplaatst. Zo mag de gemeente pas starten met de aanleg van het warmtenet wanneer de Bank Nederlandse Gemeenten een positief advies geeft voor een aanzienlijke lening van tien miljoen euro.

De keuze om de visindustrie van het nieuwe bedrijventerrein over een aantal jaar warmte te laten leveren aan de toekomstige woningen van de Zeeheldenwijk kwam er overigens niet zonder slag of stoot.

Port of Urk in aanbouw

Technische kennis ondermaats
De Urker gemeenteraadsleden lieten de afgelopen maanden geregeld horen eigenlijk niet genoeg technische kennis te hebben om het warmtenet te kunnen beoordelen. De raad leunde daarom vooral op de technische achtergrond van SGP-fractievoorzitter Jacob de Borst. Die stelde de afgelopen tijd meer dan honderd technische vragen aan het college van B en W.

Ook vroeg De Borst om een uitgebreide risicoanalyse en energieberekeningen. Hij wilde met name weten hoeveel efficiënter het warmtenet gaat zijn ten opzichte van reguliere warmtepompen.

Eigenlijk vond de SGP'er het beslismoment van donderdagavond nog te vroeg komen. Maar doordat ambtenaren en het college van B en W de afgelopen week nog alles uit de kast trokken, wisten ze De Borst en de rest van de raad te overtuigen.

'Bewoners zijn gediend met warmtenet'
Volgens de SGP'er zijn drie belangen gediend met de komst van een warmtenet. Ten eerste die van de bewoners van de toekomstige woonwijk. Die krijgen volgens hem op termijn warmte geleverd onder gunstige voorwaarden.

De Zeeheldenwijk in aanbouw

Ten tweede zijn de toekomstige visverwerkende bedrijven op Port of Urk gebaat bij het warmtenet, zegt De Borst. Die kunnen over een paar jaar zonder veel moeite hun overbodige warmte in de zomer kwijt, waar dat nu nog enorme kosten met zich meebrengt. Daarnaast krijgen zij koude terug van de naastgelegen woonwijk waarmee de bedrijven hun vis weer kunnen invriezen.

Daarnaast heeft het SGP-raadslid ook het belang van de gemeente afgewogen. De risico's van de aanleg van het energienet zijn volgens hem 'behapbaar'. De andere raadsfracties deelden grotendeels die mening.

'Unieke kans'
Hart voor Urk, het CDA en de ChristenUnie vinden het opzetten van het warmtenet een unieke kans voor Urk. De fracties wijzen er bijvoorbeeld op dat het lokale warmtenet ook de risico's van een overbelast stroomnetwerk op Urk in de toekomst kan verminderen.

De tweekoppige fractie van Gemeentebelangen was de enige met een verdeeld geluid. Vanwege de verplichting die er komt voor huishoudens in de woonwijk om aan te sluiten op het energienet, stemde één raadslid tegen het plan.

De eenmansfracties van Krachtig Urk en de PVV waren niet aanwezig tijdens de gemeenteraadsvergadering en deden dus niet mee aan de stemming.

Wethouder is blij
Wethouder Willem Foppen was opgelucht dat de raad hem groen licht gaf voor de verdere ontwikkeling van het energienet "Ik denk dat dat een mooie en goede beslissing is voor de toekomst van Urk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel