Grijze containers om de 3 weken opgehaald, door opmerkelijke actie fractie Hart voor Urk

URK • Ma 8 juli 2024 | 21:00 • Maandag 8 juli 2024 | 21:00

De restafvalcontainers op Urk worden over een paar jaar om de drie weken opgehaald, in plaats van om de vier weken zoals dat nu gebeurt. Een opmerkelijk besluit van de fractie van Hart voor Urk zorgde voor deze wijziging in het ophaalschema van restafval.

Dat bleek tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Daarin moest de gemeenteraad van Urk beslissen over het nieuwe afvalbeleid in het dorp.

Slecht scheiden
Op dit moment gaat dat inzamelen van afval namelijk nog niet goed genoeg. Afval wordt slecht gescheiden en er wordt per persoon nog te veel restafval ingezameld ten opzichte van de doelen die de gemeente heeft gesteld.

Om de Urker bevolking te stimuleren hun afval beter te scheiden, bedacht het college van B en W een plan. Het voorstel was om over drie jaar over te stappen naar het betalen per leging van de grijze container. Er zou dan een vast basistarief en een variabel tarief voor grote en kleine containers komen.

Te ambitieus
Wie zijn afval goed scheidt en de grijze container slechts één keer per acht weken aanbiedt, spaart daarmee de eigen portemonnee. Tegelijkertijd zou de gemeente op die manier de inzameldoelen kunnen halen, was de gedachte.

Maar volgens de fractie van de SGP was de prikkel van betalen per leging nog een tikje te ambitieus. De SGP verwacht namelijk dat veel Urker gezinnen één leging per twee maanden misschien wel willen, maar dat niet gaan redden. Die gezinnen zouden dan onder het nieuwe beleid duurder uit zijn dan met het huidige afvaltarief.

Om de 6 weken is wel ok
De fractie stelde daarom voor om een ophaalschema van drie weken in te voeren. Voor (grote) gezinnen die dan wél werk willen maken van afvalscheiding, zou zes weken opsparen wellicht beter te behappen zijn dan acht.

Het CDA, de ChristenUnie en Gemeentebelangen zagen geen heil in de voorgestelde wijziging van de SGP. Volgens de CDA-fractie is de Urker bevolking nu net gewend geraakt aan het schema van vier weken. Ook zou het volgens de fractie tientallen euro's per huishouden kosten om de vuilniswagens een drieweeks schema te laten rijden.

Onverwachtse steun
Steun voor de wijziging kwam er uiteindelijk uit onverwachte hoek. De fractie van Hart voor Urk had eerder in de vergadering al aangegeven helemaal geen voorstander te zijn van betalen per leging. De fractie vindt dat een te ingrijpende aanpassing van het beleid.

"Als het plan er dan toch doorkomt, dan maar wat minder slecht"

— Frans Lucas Brouwer, Hart voor Urk

Hart voor Urk ging daarom tegen het nieuwe afvalplan stemmen, al stond de fractie daar wel alleen in.

Maar wie tegen een agendastuk stemt, kan wel vóór een amendement (de wijziging van SGP) op datzelfde stuk stemmen. En dat deed de fractie dan ook. "Als het plan er dan toch doorkomt, dan maar wat minder slecht", besloot Frans Lucas Brouwer van Hart voor Urk. Hij ziet in een ophaalschema van drie weken de keuzevrijheid voor Urkers verbeteren.

En met de drie raadszetels van zijn partij plus de zes van de SGP, was voor de wijziging van het beleid toch een meerderheid gevonden. En daardoor krijgen Urkers over drie jaar om de drie weken de vuilniswagen voor restafval in de straat.

Containers chippen
In het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Urk zijn ook afspraken gemaakt om de restafvalcontainers op Urk met een chip uit te rusten. Daarmee zouden duizend extra spook-legingen per maand, waarvoor nu niet betaald wordt, uitgebannen worden.

Lees ook: Hoe Urk het probleem van de duizend spookcontainers en andere afvalperikelen wil oplossen

Ook is donderdag afgesproken dat er een pilot komt om luiers vanaf volgend jaar apart in te zamelen. Daarnaast bepaalde de raad dat de gemeente moet kijken of inwoners een klein deel restafval kosteloos naar de milieustraat kunnen brengen, bijvoorbeeld bij een verbouwing.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel