Tbs van bejaarde pedofiel (82) verlengd met twee jaar

DRONTEN • Ma 8 juli 2024 | 22:09 • Maandag 8 juli 2024 | 22:09

De tbs met dwangverpleging van de 82-jarige A.A. uit Drenthe is opnieuw verlengd met twee jaar. Dat heeft de rechtbank in Lelystad maandag bepaald. Volgens de rechtbank is de kans groot dat hij opnieuw een zedendelict pleegt met minderjarigen. A. werd in 2006 veroordeeld voor ontucht met meerdere jonge jongens in Dronten.

Vorig jaar kreeg de man nog een tbs-verlenging van een jaar. Hij heeft meerdere persoonlijkheidsstoornissen en is pedofiel. Na zijn veroordeling is hij in 2008 in de Mesdagkliniek geplaatst. Daar zat hij tot 2015 waarna hij naar een zorgboerderij is gegaan.

Vrijheden
A. vertelde twee weken terug tijdens een zitting over de voortgang van de maatregel, dat hij het goed naar zijn zin heeft op de zorgboerderij. Hij heeft inmiddels wat vrijheden gekregen. Eerst met enkelband en afgelopen jaar ging hij een aantal keer een paar uur alleen op pad.

De bejaarde tbs’er zou graag van de maatregel af willen, liet hij de rechtbank weten. Maar volgens de rechtbank zou dat te veel problemen voor hem opleveren, zo staat in het vonnis te lezen.

A. kan bijvoorbeeld alleen in de zorgboerderij blijven als de tbs geldt. Zo niet, dan moet hij per direct weg.

Zorgboerderij sluit
Bovendien sluit de zorgboerderij waarschijnlijk eind dit jaar de deuren. Dat zou een onrustige tijd voor A. met zich mee kunnen brengen omdat dit type plekken niet voor het oprapen liggen.

Volgens deskundigen gaat het nu juist goed met hem, omdat hij vanuit de tbs wordt begeleid. "Hij heeft geen contact met minderjarigen. Dat hij niet in de fout gaat komt door de begeleiding die hij krijgt", zeggen zij.

Daarnaast heeft de man nog altijd geen ziekte-inzicht, stellen de rechters. Vandaar dat zij de tbs met dwangverpleging met twee jaar verlengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel