Amsterdamse veerdienst wil meer Urker schippers: 'Ze zijn loyaal en verantwoordelijk'

URK • Ma 8 juli 2024 | 6:00 • Maandag 8 juli 2024 | 6:00

Hessel van de Berg uit Urk vaart inmiddels zo'n vijftien jaar op het IJ. Hij verruilde een kotter op de Noordzee voor een veerboot in Amsterdam. Voor de Amsterdamse vervoerder GVB brengt de Urker voetgangers en fietsers van 'Noord' naar het centrum van de hoofdstad. Zijn werkgever zoekt nu specifiek naar meer schippers uit Urk.

Voor Van de Berg was het eigenlijk niet de bedoeling om zo lang op de veerboot te varen. Door economisch moeilijke tijden kwam jaren geleden het werk op de kotter voor hem tot een abrupt einde. De eigenaar van het vissersschip kon een ander schip kopen. Tot de oplevering van het nieuwe schip, had Hessel van de Berg tijdelijk ander werk nodig.

Het GVB (voorheen het Gemeentevervoerbedrijf) kwam op zijn pad. De sfeer was direct goed en twee dagen later begon de Urker met varen in de hoofdstad. "Ik had in m'n achterhoofd, ik ga dit een jaartje doen. Daarna terug de visserij in." Inmiddels vaart Van de Berg al jaren in en rond Amsterdam.

Zoektocht naar nieuwe schippers
De Amsterdamse veerdienst is druk op zoek naar nieuwe collega's voor Hessel. Het GVB verwacht de komende jaren zo'n veertig nieuwe schippers nodig te hebben voor verschillende routes. Om deze schippers te vinden, wordt onder meer op Urk geadverteerd.

"In Urk zijn veel schippers die geen werk meer hebben op zee. Voor ons een prima doelgroep", vertelt Karolijne Bol van GVB. Ze is erg enthousiast over de schippers uit het maritiem gerichte dorp. "Ze hebben een Groot Vaarbewijs, vele jaren ervaring op het water. Daarnaast merken wij dat schippers uit Urk een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, heel erg loyaal zijn."

Manoeuvreren
De Urker schipper hoopt graag plaatsgenoten te verwelkomen als nieuwe collega in de stuurhut. "Het is heel anders natuurlijk", legt hij uit. "Hier moet je echt door de schepen heen manoeuvreren. De mensen veilig naar de overkant brengen."

Van de Berg snapt dan ook dat zijn werkgever in zijn dorp adverteert. "Kijk, Urk is toch een nautische hub. Je hebt er scholen om te leren over de zeevaart en binnenvaart."

De Urker mist het vissersbestaan als loopbaan niet, wel gaat hij nog zo'n twee keer per jaar met zijn broer de Noordzee op om net als in de goede oude tijd een vistochtje te maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel