Geen schoolreisje door te weinig ouderbijdrage, maar regels zijn 'niet de taak van de gemeente'

ALMERE • Za 6 juli 2024 | 8:15 • Zaterdag 6 juli 2024 | 8:15

Het is aftellen tot het einde van het schooljaar voor Almeerse scholieren. Over twee weken begint de zomervakantie. Waar veel klassen het jaar afsluiten met een schoolreisje, gingen die plannen voor twee Almeerse basisscholen dit jaar in rook op. De vrijwillige ouderbijdrage wordt namelijk door steeds minder ouders betaald.

Door een wetswijziging in 2021 zijn scholen verplicht te vermelden dat de ouderbijdrage vrijwillig is, waardoor steeds minder ouders deze betalen. Scholen kunnen de kosten vaak niet op een andere manier bij elkaar krijgen. Dit resulteerde dit jaar voor zowel de Caleidoscoop in Filmwijk als de Columbusschool in Poort in een afgeblazen schoolreisje.

Landelijk verschijnsel
Volgens het college van burgemeester en wethouders is landelijk te zien dat de ouderbijdrage steeds minder betaald wordt sinds de wetswijziging. "Daarin is een zichzelf versterkend effect zichtbaar: ook ouders die de bijdrage wel kunnen betalen, voelen zich minder vaak geroepen om de ouderbijdrage te betalen als zij zien dat anderen dat niet doen."

Taak van de schoolbesturen
Het is volgens het college niet de taak van de gemeente om regels te maken over schoolreisjes. Dat doen de schoolbesturen zelf. "De lokale schoolbesturen nemen deze ontwikkelingen uiteraard ook waar en kijken daarbij breder dan alleen naar schoolreisjes." De schoolbesturen willen in de toekomst één maximumbedrag voor alle basisscholen in Almere vaststellen.

"Daarnaast heeft het onderwijs nog mogelijkheden zoals gezamenlijke fondsvorming", aldus het college. Ook hebben ouders de mogelijkheid om te betalen wat ze kunnen missen, of kunnen scholen waar veel ouders een lager inkomen hebben zich laten aansluiten bij het jeugdeducatiefonds. De gemeente draagt ook bij aan dit fonds.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel