Almere trekt boetekleed aan over fouten Oosterwold, lessen laten even op zich wachten

ALMERE • Vr 5 juli 2024 | 18:52 • Vrijdag 5 juli 2024 | 18:52

De fouten die zijn gemaakt in Oosterwold zijn "een hele wijze les" voor de gemeente Almere. Dat zegt de nieuwe wethouder Paul Tang over problemen in de duurzame wijk. De wethouder verdedigde zichzelf en zijn voorgangers donderdagavond tegenover de gemeenteraad.

Tang trok het boetekleed aan. Eindelijk, vonden veel van de aanwezige raadsleden. De duurzame wijk wordt vaak gezien als 'Floriade 2.0' met een onverwacht prijskaartje van minimaal 60 miljoen euro.

Volgens de wethouder hebben 'alle betrokkenen' steken laten vallen bij de totstandkoming van de wijk, ook het provinciebestuur en het Waterschap Zuiderzeeland.

Schuld over de schutting
De wethouder baseert zich op twee zeer kritische rapporten over de ontwikkeling van Oosterwold. Onderzoeksbureaus concluderen dat het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad (en daarmee de inwoners van Almere) niet goed heeft geïnformeerd, en dat 'de droom van oud-wethouder Adri Duivesteijn' te heilig werd gevolgd.

Dat onderschrijft Tang ook, al lijkt hij een deel van de 'schuld' door de schuiven naar de provincie en het Waterschap. "Iedereen wringt zich in bochten om de, achteraf onontkoombare conclusie, maar niet te trekken." Hij vindt dat alle partijen uiteindelijk niet hun verantwoordelijkheid hebben genomen, waardoor het zo mis kon gaan.

Toen de zelfbouwwijk in 2012 werd bedacht, was het de bedoeling dat elk huis daar voor een deel zelfvoorzienend zou worden. Afvalwater zou verwerkt worden door zuiveringsinstallaties bij mensen thuis. Een aansluiting op het riool was in de wijk daarom niet nodig.

Tien jaar later bleek dat de gemeente toch verplicht is om de huizen aan te sluiten op het riool. Het achteraf aanleggen van een riolering kost de gemeente nu 60 miljoen euro, en dat bedrag kan nog stijgen.

Bovendien was de eis dat elke wijkbewoner aan stadslandbouw zou gaan doen, maar sommige inwoners van Oosterwold lappen die regel aan hun laars.

En dan lijkt de volgende vraag logisch: Hoe zorg je ervoor dat de gemeente niet opnieuw dezelfde fouten gaat maken? Juist op die vraag geeft de wethouder nog geen antwoord, tot frustratie van de raadsleden. De conclusies, zegt de wethouder toe, komen in de tweede helft van dit jaar, rond oktober.

Slechte wegen in Oosterwold

Zure appel
Tang bleef donderdagavond herhalen: "Het had niet zo mogen gebeuren en het zal niet opnieuw gebeuren." Ondertussen zit de gemeente met een voorlopige rekening van 60 miljoen euro. Die rekening kan nog hoger uitpakken, want de gemeente legt inmiddels ook de kavelwegen zelf aan.

Lees ook: Oosterwold 2 moet volgens onderzoek anders, schrap stadslandbouw en cluster woningen

Buurgemeente Zeewolde probeert te leren van de fouten van Almere. Oosterwold 2, op het grondgebied van Zeewolde, wordt heel anders aangepakt.

De gebieden van Oosterwold 2

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel