Almere neemt slavernijmonument over voor bijna 70.000 euro

ALMERE • Do 4 juli 2024 | 11:17 • Donderdag 4 juli 2024 | 11:17

De gemeente Almere heeft de portemonnee getrokken om het slavernijmonument in het Mandelapark over te nemen. De gemeente moet bijna 70.000 euro betalen voor de aankoop. Het monument werd vorig jaar gemaakt door de Almeerse kunstenaar Patrick Mezas.

Het beeld is vorig jaar tijdens Keti Koti onthuld. Kunstenaar Mezas zei dat hij met het monument mensen in Almere wil laten zien dat slavernij lang heeft geduurd en dat Nederland daar actief in was.

Minder geld uit fondsen
De totale kosten voor het monument, een bedrag van € 154.500, zouden eerst worden betaald door de Stichting comité 30 juni-1 juli Almere. Maar dat kon niet meer. De stichting heeft minder geld ontvangen uit fondsen dan verwacht.

Zonder extra financiering zou het resterende geld uit privévermogen betaald moeten worden. Mede daardoor heeft de gemeente besloten het monument over te nemen.

Ook onderhoud speelt een rol volgens de gemeente. Op deze manier hoopt de gemeente dat het monument op een 'waardige en betekenisvolle' manier onderhouden kan worden.

Dit verhaal is gemaakt door Vincent Smit. Hij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel