Man met Alzheimer betaalt huur niet meer: huurbaas wil van hem af

ZEEWOLDE • Do 20 juni 2024 | 13:45 • Donderdag 20 juni 2024 | 13:45

Hij is 70-plus en zijn artsen vermoeden dat hij al een tijdje aan Alzheimer lijdt. Dat zou een verklaring kunnen zijn dat hij de huur van zijn woning in Zeewolde niet betaalt. En dan zijn pleegzoon die overlast zou veroorzaken. Bij de rechtbank betoogde de verhuurder dat het klaar is: de man en zijn pleegzoon moeten weg. Zeker toen in de woning een arsenaal aan wapens werd gevonden.

"Wij hebben ook een verplichting naar onze andere huurders," aldus de verhuurder. Maar de man op straat zetten, is volgens de begeleidster van de man "heel sneu".

Zij komt nog maar pas bij hem over de vloer. "Hij is heel lang uit het zicht gebleven van de zorg, omdat hij moeilijk bereikbaar is. Dat komt ook door zijn geheugenproblemen", legde de medewerkster van zorgorganisatie Coloriet woensdag uit in de Lelystadse rechtszaal.

Haar grootste zorg is dat de Zeewoldenaar straks dakloos wordt. "We zijn nu net de zorg aan het opstarten voor hem, we willen ook bewindvoering inschakelen voor de financiële kant van het verhaal. Als hij op straat komt te staan, is hij voor ons weer uit beeld en begint het hele feest van voren af aan."

"Ik overzie het niet meer. Dat vind ik moeilijk om te accepteren, maar het is wel zo."

— huurder

'Zorg nodig'
De diagnose Alzheimer is nog niet definitief gesteld, benadrukte ze: "Maar de huisarts en geriater vermoeden wel dat hij de ziekte heeft en dat die al een tijdje in ontwikkeling is." Dat verklaart wat haar betreft ook de huurachterstand van ruim 5800 euro.

De man zelf ziet ook wel in dat er iets mis is met zijn geheugen, legde hij de rechter uit. Hij zou dan ook wel graag naar begeleid wonen willen. "Ik hoef niet meer in deze woning te blijven, want ik red het niet meer." Huilend zei hij: "Ik overzie het niet meer. Dat vind ik moeilijk om te accepteren, maar het is wel zo."

Zijn begeleider denkt ook dat hij naar een woning met zorg moet. Net als zijn verstandelijk gehandicapte pleegzoon, die volgens de verhuurder flink wat overlast veroorzaakt. De huurder ontkende overigens tegenover de rechter dat die een probleem vormt.

Ruzie met de buurman
"Als ik er ben, gedraagt hij zich. Maar ik ben er niet altijd en ik weet dat hij dan wel eens ruzie maakt met onze buurman. Dat is niet heel erg." Volgens de advocaat van Schopman is het wél erg.

"Ik heb die wapens verzameld op vakanties (...) Ik heb er nooit bij stil gestaan dat dat hier verboden is"

— huurder

De pleegzoon zou buren lastigvallen en intimideren door naar ze te schreeuwen of voor hun raam te gaan staan. Er zou ook een keer een bloempot door de voordeur van vader en pleegzoon zijn gegooid door een drugsdealer. "Maar niemand durft een officiële melding te doen", zei de advocaat van de verhuurder.

Dat heeft volgens haar alles te maken met de wapens die door de politie in de woning van de twee werden gevonden op 24 januari. Agenten vonden een vuurwapen, een wapenstok, werpmessen, pepperspray en een stroomstootwapen.

Daarvoor zat de vader een paar weken vast, vertelde hij in de rechtszaal. "Ik heb die wapens verzameld op vakanties in landen waar je ze zo kunt kopen in de supermarkt. En ik had ze in de kamer hangen, maar heb er nooit bij stil gestaan dat dat hier verboden is. Nu weet ik dat wel."

Zoeken naar een oplossing
De verhuurder wist niet van de gezondheidssituatie van de man. Die sleepte hem voor de rechter om hem zonder pardon uit de woning te laten zetten en de huurachterstand betaald te krijgen. Nu duidelijk is dat de huurder mogelijk kampt met Alzheimer, veranderde dat de zaak wel een beetje.

"Het is niet onze bedoeling om huurders uit hun huizen te zetten met de deurwaarder. Zeker niet als ze deze problematiek hebben. Het is gewoon een hele vervelende situatie", zei de advocaat van de verhuurder.

Toch vroeg zij de rechter om uitspraak te doen. "Mocht u toestemming geven voor een ontruiming, dan kan dat misschien net de juiste druk geven bij de juiste instanties en de wachtlijst voor begeleid wonen voor meneer verkorten. Dan maken we daarna wel afspraken met hem over hoe en wanneer hij uit de woning moet, zodat hij de tijd krijgt om een goede plek te vinden." Daar konden de man en zijn begeleider zich wel in vinden.

De rechter doet uitspraak over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel