Lelystad Airport afschaffen en meer musea? Scholieren debatteren over toekomst Flevoland

ALMERE • Wo 3 juli 2024 | 18:30 • Woensdag 3 juli 2024 | 18:30

Wat als je mee mag beslissen over wat er gebeurt in Flevoland? Tien jongeren van OVC Oostvaarderscollege uit Almere konden even voelen hoe dat zou zijn. Een ochtendje dan. Ze deden mee aan het Provinciespel.

"Het is een educatief spel voor jongeren waarin ze leren hoe besluitvorming in de provincie gaat", zegt Karl van der Linde van ProDemos. Daarnaast leren de eersteklassers ook waar de provincie precies over gaat.

De jongeren werden ingedeeld in groepjes en vormden met die groep een politieke partij. Vervolgens was het de bedoeling dat ze een standpunt innamen over verschillende onderwerpen zoals milieu, woningbouw en duurzaamheid.

Daarna was het tijd voor het debat. De scholieren gingen met elkaar in discussie over bijvoorbeeld de kosten van meer musea of de afschaffing van Lelystad Airport. Vervolgens brachten ze hun stem uit.

Uitleg van het spel


'Jongeren krijgen een stem'
De leerlingen vonden het super interessant om een keer te mogen debatteren in de Statenzaal. Voor scholier Jay is het geen onbekende bezigheid. Hij heeft ook al meegedaan aan Op weg naar het Lagerhuis, een competitie waarin jongeren gaan debatteren.

"Ik vind het heel leuk, het voelt nu alsof de jongeren een stem hebben om dingen te kunnen bepalen in Flevoland", zegt Jay. Een medescholier van hem, Vince, is ook enthousiast. "Het is net echt. Veel leuker dan om in de klas te debatteren."

Kinderen denken verder
Amanda Kost, de griffier van de provincie noemt het belangrijk dat jongeren meer leren over de Provinciale Staten. "Het zijn onze toekomstige beslissers. Elke jongere zou daarom dit spel moeten kunnen spelen."

Volgens Van der Linde van ProDemos zijn juist jongeren ook een goede toevoeging als het gaat om discussies voeren of ideeën bedenken. "Jongeren zijn dus erg creatief, denken echt buiten de kaders", zegt Van der Linde. "Zo zijn we eens een idee tegengekomen dat iedereen op festivals verplicht een halfuur moeten fietsen om de energie op te wekken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel