Toch geld om oversteek Lelystadse Middendreef veiliger te maken

LELYSTAD • Wo 3 juli 2024 | 15:50 • Woensdag 3 juli 2024 | 15:50

Er komt toch geld beschikbaar om de fietsoversteek bij de Middendreef in Lelystad aan te pakken. Deze langgekoesterde wens van de gemeenteraad dreigde met het oog op de toekomstige bezuinigingen te worden geschrapt, maar de gemeenteraad heeft daar dinsdagavond een stokje voor gestoken. Dankzij een voorstel van Mooi Lelystad, gesteund door de InwonersPartij en D66, is er 63.000 euro beschikbaar om de oversteek aan te passen.

De gemeenteraad noemt het een fietsoversteek, maar eigenlijk is het een oversteekplaats voor voetgangers ter hoogte van de voormalige scholengemeenschap De Rietlanden. Fietsers vanuit de Landstrekenwijk naar Porteum moeten de dreef oversteken via de Nelson Mandela-fietsbrug.

Van de oversteek bij De Rietlanden mogen fietsers geen gebruik maken, maar dat gebeurt wel. Dat is de gemeenteraad een doorn in het oog. Ten eerste gebeurt dit vaak niet veilig. Officieel moet je groen licht hebben voordat je oversteekt, maar veel fietsers wachten dat niet af.

Ten tweede zorgt het voor oponthoud voor automobilisten. Vandaar dat er eerder al wat tijdelijke maatregelen zijn genomen om fietsers te ontmoedigen van deze oversteek gebruik te maken. "Maar fietsers zijn net als water: ze kiezen de kortste weg", was eerder te horen in de gemeenteraad, want deze maatregelen hebben niet het gewenste effect.

Lees ook: Geen grote kerstboom meer en een beveiliger minder, Lelystad heeft 84 bezuinigingsideeën

Geld voor maatregelen
Met de 63.000 euro moet alsnog worden bewerkstelligd dat de voetgangersoversteek zo wordt ingericht dat fietsers er geen gebruik meer van zullen maken.

Dat zou overigens ook kunnen betekenen dat de oversteek helemaal wordt opgeheven en voetgangers via trappen of een hellingbaan via de Nelson Mandela-brug over moeten gaan steken. In dat geval zou alleen de bushalte iets moeten worden verplaatst.

Dit verhaal is gemaakt in samenwerking met Kees Bakker. Hij richt zich voor Radio Lelystad op verhalen uit Lelystad. Radio Lelystad en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel