Honderden huisdieren nu verboden, Stichting AAP streed er jarenlang voor

ALMERE • Ma 1 juli 2024 | 10:56 • Maandag 1 juli 2024 | 10:56

Ongeveer 270 exotische dieren mogen vanaf maandag niet meer als huisdier worden gehouden. Stichting AAP uit Almere strijdt al jaren voor die zogenoemde positieflijst en is naar eigen zeggen 'apetrots' dat hij nu is ingevoerd.

Zes wetenschappers hebben volgens de NOS vijf jaar gedaan over het opstellen van de lijst. En het was niet de eerste poging. Al ruim dertig jaar wordt gesoebat over de vraag welke dieren wel en niet geschikt zijn als huisdier. Een soortgelijke lijst hield in 2017 geen stand bij de rechter omdat die onvoldoende onderbouwd was. 

Eigenlijk zou de nieuwe huis- en hobbydierenlijst in januari ingaan, maar het werd in december een half jaar uitgesteld. AAP baalde van die beslissing. "Er zijn veel fokkers en handelaren die denken; ik heb nog een paar maanden, nog even snel mijn fokdieren uitbuiten, zodat ze geld opleveren voordat het straks niet meer mag", zegt Peter de Haan van AAP. 

Dieren die vanaf nu verboden zijn, mogen tot hun dood bij hun baasje blijven. Daarna is het klaar voor onder andere de Russische dwerghamster, het stokstaartje en de bosmuis.

Mishandeld of verwaarloosd
AAP vangt exotische dieren op die mishandeld of verwaarloosd zijn, zoals circusdieren of dieren die als huisdier gehouden werden terwijl ze daar niet geschikt voor zijn. Omdat fokkers lange tijd hun gang konden gaan, kreeg AAP veel huisdieren binnen die door slechte zorg gezondheidsproblemen hadden.

"Bijvoorbeeld een degoe, een klein knaagdier dat vaak verkeerd voedsel zoals konijnenvoer krijgt. Hierdoor ontwikkelen ze diabetes of hartproblemen", legt De Haan uit. De wachtlijst bij AAP is daardoor lang, omdat er veel dieren opgevangen moeten worden.

Dood door exoot
Het houden van exotische dieren is niet alleen slecht voor de dieren, maar kan ook gevaarlijk zijn voor mensen. "In Duitsland overleed iemand aan een beet van een bonte eekhoorn, die een gevaarlijk virus bij zich droeg," zegt De Haan. "Het komt niet dagelijks voor maar het zijn risico's die makkelijk voorkomen kunnen worden."

Ondanks de nieuwe regels blijft de stichting nodig. "We hopen dat mensen die nu nog exotische dieren hebben goed voor ze blijven zorgen. En als dat niet lukt, kunnen ze de dieren beter bij ons brengen dan in de natuur achterlaten," aldus De Haan.

België en Luxemburg hebben al een soortgelijke lijst, maar Duitsland nog niet. "Zolang dat niet zo is, kunnen mensen daar nog steeds exotische dieren kopen. Als die dieren dan in beslag worden genomen, komen ze vaak toch bij ons terecht." De volgende stap voor AAP is om dit verbod ook in Duitsland en andere Europese landen te realiseren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel