Wasbeerhond die uitgeput werd gevonden in Drenthe wordt opgevangen bij AAP

ALMERE • Wo 2 oktober 2024 | 11:35 • Woensdag 2 oktober 2024 | 11:35

Almere heeft er een opmerkelijke inwoner bij: een wasbeerhond. Een voorbijganger trof het dier uitgeput aan in een kanaal in het Drenthse Hoogeveen en belde de dierenambulance. Die kwamen om het dier te redden uit een rooster.

Inmiddels wordt de wasbeerhond, die de naam Yunnan heeft gekregen, opgevangen door Stichting AAP in Almere.

Actief beestje
De wasbeerhond is door een plaatselijke dierenarts nagekeken, maar gelukkig was het exotische dier nog gezond en waren er weinig sporen overgebleven van haar avontuur. Volgens Stichting AAP gaat het goed met het dier. "Ze is actief, vooral ’s nachts, en eet genoeg."

Stichting AAP heeft de afgelopen jaren meer wasbeerhonden opgevangen. De dieren mogen in Europa niet als huisdier gehouden worden, maar zijn toch uit Azië hierheen gehaald voor hun vacht. Daarna is een aantal daarvan ontsnapt of losgelaten en in Nederland gaan wonen. Daar waren Europese overheden niet blij mee.

Niet goed voor natuur
Wasbeerhonden zijn niet goed voor de natuur in Nederland, omdat ze bijvoorbeeld jagen op andere dieren in ons ecosysteem. Ook kunnen ze, net als wasberen, ziektes verspreiden. Daarom hebben overheden besloten dat ze afgeschoten mogen worden. "Dat willen wij niet", zegt de Stichting. "Dieren als Yunnan verdienen een tweede kans."

Gelukkig heeft de Stichting plek voor de dieren. "Ze zijn niet zo ingewikkeld om te verzorgen als andere exotische dieren die we opvangen." Als Yunnan hersteld is van haar avontuur, kan ze daarom makkelijk herplaatst worden, bij bijvoorbeeld een dierentuin.

Dit verhaal is gemaakt door Marisa Gubbels. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel